Film o germanskom koplju pronađenom na brdu Hisar kod Prokuplja

Izvor: JužneVesti.com, 26.Jun.2023, 11:38

Film o germanskom koplju pronađenom na brdu Hisar kod Prokuplja

Fim o germanskom koplju koje je 2021. godine pronađeno na Hisaru tokom arheoloških istraživanja, a za koje se pretpostavlja da potiče iz periode između 418. i 538. godine naše ere, moći će da vide zainteresovani Prokupčani na prezentaciji koja je zakazana za utorak, 27. juna u prokupačkom Muzeju od 13 sati. Ulaz za sve posetioce je slobodan.

Sanja Crnobrnja Krasić arheolog Muzeja u Prokuplju kaže da se >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << radi o vrlo dragocenom nalazu za koga je nedvosmisleno utvrđeno da je pripadao nekom od vojskovođa visokog ranga koji su u to vreme harali na ovom prostoru.Veliki deo prostora na Hisaru tek se istražuje; Foto: Lj. M.

Dekoracija koplja je od zlata, srebra, stakla i izuzetno bogato urađena. Pronašli smo ga na Hisaru, u objektu tri na samom prostoru sadašnjeg parkinga. Na rengenu smo utvrdili da imamo zaista eksluzivan nalaz, a Ministarstvo kulture je naknadno pomoglo da se uradi rekonstrukcija i konzervacija predmeta. Kada smo pristupili detaljnom istraživanju koplja utvrdili smo da je predmet nastao između 418. i 538 godine naše ere, na osnovu čega smo izveli zaključke da se radi o periodu velike seobe naroda germanskog plemena na ovim prostorima - kaže Crnobrnja Krasić, arheolog.

Dodaje da osim nje, na projektu izrade kratkog dokunetarnog filma o germanskom koplju radila je konzervatorka Vesna Rogić.

Film objašnjava gde je Prokuplje i gde je Hisar, koji je vremenski period nastanka predmeta, kako su tekla istraživanja i sama konzervacija i restauracija koplja.

Najveći deo prostora na brdu Hisar koje je i omiljeno šetalište za Prokupčane je nedovoljno istražen, a kampanja arheoloških istraživanja nastaviće se i ove godine.

Reč je o bogatom i važnom prostoru koji je proglašen za kulturno dobro još 1961. godine, a 1983. godine je proglašen za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Na početku brda Hisar je i crkva Svetog Prokopija, kao i Jug Bogdanova crkva, Spomen-kosturnica poginulim borcima u Drugom svetskom ratu.

Tu je još i plato sa bistama pesnika Rada Drainca i slikara Bože Ilića, kao i spomenik Aleksi Saviću. Na samom vrhu Hisara izgrađena je zadužbina "Savićevac" i Jug Bogdanova kula.

Kako bi zaštitili vredna nalazišta na tom prostoru, tokom 2022. godine Vojska Srbije je postavila privremeni most dužine 20 metara i nosivosti do 40 tona koji se nalazi preko arheoloških iskopina.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.