Fatos Bitići: Srpske vlasti štite ubice braće Bitići

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2016, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fatos Bitići: Srpske vlasti štite ubice braće Bitići

Brat trojice braće Bitići, američkih građana koji su ubijeni u Srbiji 1999. godine, optužio je danas srpske vlasti da štite ubice i da odbijaju da ih izvedu pred pravdu uprkos višestrukim obećanjima američkim zvaničnicima.

Braća Ilir, Agron i Mehmet Bitići otišli su da se bore protiv srpskih vlasti na Kosovu 1999. Uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju Jugoslaviju zbog čega ih je sud u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Prokuplju osudio na 15 dana zatvora. Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela nađena su 2001. godine u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu. Njihov brat Fatos Bitići, koji se u Beogradu raspituje za napredak u slučaju, rekao je za Asošijetid pres da je premijer Srbije Aleksandar Vučić više puta obećao američkim zvaničnicima da će taj slučaj biti rešen.

"On je obećao našoj vladi. Rekao je strpljenje. Ja kažem 17 godina strpljenja? Ovaj slučaj nije od juče. Mnoga obećanja je prekršio", rekao je Bitići.

AP navodi da Vučić nije danas reagovao, ali da je ministar spoljnih poslova Ivcica Dačić rekao da taj slučaj doprinosi zatezanju odnosa sa SAD.

Fatos Bitići je rekao da svi dokazi koje je prikupio njegov pravni tim ukazuju da je glavni osumnjičeni bivši policijski general Goran Radosavljević Guri koji je sada bliski partijski saradnik Vučića. Radosavljević je negirao umešanost, navodeći da je bio u lovu kada su ubijena braća Bitići.

Bitić je rekao da je Radosavljević zastrašivao svedoke i njihove porodice.

"Radi se o Guriju zato što ga srpska vlada otvoreno štiti. On je deo Srpske napredne stranke. Ako neko oda Gurija, Guri će njih odati", rekao je Bitići.

Bitići je rekao da se vlasti znaju ko je naredio i ko je počinio zločin. "Imaju dokaz i imaj svedoke. Ne znam koji je interes srpske vlade da ne pokreće slučaj. Ne vidim razlog", dodao je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.