Sindikati: Tužba ukoliko dođe do prodaje Telekoma Srbija

Izvor: S media, 04.Apr.2011, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: Tužba ukoliko dođe do prodaje Telekoma Srbija

Reprezentativni sindikati Telekoma Srbije najavili su danas da će podneti tužbu za preispitivanje zakonitosti prodaje te telekomunikacione kompanije ukoliko do prodaje dodje.

Na konferenciji za novinare predsednik Jedinstvenog sindikata Telekoma Srbije Slavoljub Kandić rekao je da će 15.000 zaposlenih u tom preduzeću nastojati da mirinim putem ukaže da je prodaja Telekoma Srbija nelegalna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"Prava ćemo tražiti preko Ustavnog suda", kazao je on.

Predsednik Sindikata Telekoma Srbija Miroslav Joksimović naveo je da u tenderu ne stoji minimalna cena prodaje i podsetio da je 24. novembra Vlada donela zaključak da minimalna cena bude 1,4 milijarde evra.

"Ako sada u tenderu ne stoji minimalna cena prodaje, da li to značida se u Srbiji ne poštuju odluke Vlade", postavio je pitanje Joksimović.

On je ponovio da su zahtevi reprezentativnoh sindikata da se odustaneod prodaje Telekoma Srbija i da se "tender proglasi propalim i omogući normalno poslovanje tog preduzeća".

"Tražimo da država prestane da tretira Telekom Srbija kao javno preduzeće i primenjuje propise koje se odnose na javna preduzeća čime toj kompaniji onemogućava da posluje u uslovima tržišne konkurencije", rekao je Joksimović dodajući da to preduzeće treba da dobije tretman akcionarskog društva.

On je podsetio da je rok za dostavljanje ponuda za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma istekao 21. marta u 14.00 i da je tada dostavljena samo jedna ponuda Telekoma Austrija koja nije u skladu sa uslovima tendera i minimalnom cenom od 1,4 milijarde evra.

"Telekom Austrija je ponudio cenu od 800 miliona do 950 miliona evra koja je od minimalne cene niža za oko 40 odsto, a ponudjena investicija od 450 miliona evra u naredne tri godine je znatno manja od dosadašnjih investicija Telekom Srbija", kazao je predsednik sindikata Telekom Srbija.

Djelić: Nećemo prodati Telekom ispod cene

Dinkić: Poništiti tender za Telekom!

Prodaja Telekoma još neizvesna?

Prema rečima Joksimovića, ponuda Telekoma Austrija je uvredljiva iodobravanje naknadnog roka od 15 dana za otklanjanje tehničkih nedostataka ponude predstavlja rok za izmenu ponude i dostavljanje povoljnije, što je kako je on rekao, neprihvatljivo.

Radna grupa za prodaju Telekoma Srbija 1. aprila se sastala sa predstavnicima Telekoma Austrija, ali je sastanak okončan posle 15 minuta.

Austrijska delegacija je tada saopstila da nema mandat da razgovara o konkretnim ciframa i poboljsanju ponude.

Predstavnici Telekoma Austrije su tada rekli da ne mogu da pričaju o boljoj ponudi, jer ih iz Austrije jos nisu ovlastili za tako nesto.

Iz Ministarstva finansija nama javnog oglasavanja dok ne istekne dodatni rok od 15 dana, osim ako Austrijanci pre toga ne poboljšaju ponudu.

Vlada Srbije je 29. marta zatražila od Telekoma Austrija, koji u Srbiji poseduje mobilnog operatera Vip mobajl, da poboljša ponudu sa srpsku telekomunikacionu kompaniju.

Tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija raspisan je 20. oktobra 2010. godine. Vlada Srbije ima 80 odsto akcija Telekoma, a grčka kompanija OTE preostalih 20 odsto.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.