Prekinut izbor savetnika Telekoma

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 20.Maj.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinut izbor savetnika Telekoma

Beograd -- Vlada Srbije obustavila je izbor finansijskog savetnika za prodaju "Telekoma" na preporuku Komisije za javne nabavke.

Postupak je obustavljen jer jedini ponuđač na tenderu, konzorcijum koji predvodi "Sitigrup global markets limitid", nije ispunio formalne uslove tendera.

Vlada je na današnjoj sednici odlučila da po isteku roka od osam dana za podnošenje zahteva za zaštitu prava protiv Odluke o obustavi javne nabavke, nastavi postupak javne nabavke pozivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponuđača da ispravi tehnički deo ponude.

Na sednici je usvojen Izveštaj o stručnoj oceni ponude (tehnički deo) u postupku javne nabavke usluga menadžmentskog konsaltinga u pripremi i sprovođenju postupka prodaje dela akcija u svojini Republike Srbije u Preduzeću za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. Beograd.

U izveštaju se navodi da je Komisija obavila stručnu ocenu ponude i utvrdila da ponuđač, time što nije potpisao model ugovora, nije postupio u skladu sa konkursnom dokumentacijom, pa je Komisija ustanovila da se ponuda iz formalnih razloga smatra neispravnom.

Vlada je na preporuku Komisije obustavila postupak javne nabavke usluga menadžmentskog konsaltinga - izbora savetnika za pružanje stručne pomoći prilikom prodaje dela akcija Telekoma.

U skladu sa članom 23. stav 1. tačka 1) Zakona o javnim nabavkama, vlada je odlučila da po isteku roka od osam dana za podnošenje zahteva za zaštitu prava protiv Odluke o obustavi javne nabavke, nastavi postupak javne nabavke pozivanjem ponuđača da ispravi tehnički deo ponude, navedeno je u saopštenju.

Tender za izbor savetnika za prodaju dela državnih akcija u "Telekomu" raspisan je 12. aprila, a pravo učešća imale su investicione banke koje su u poslednje tri godine obavile najmanje jednu transakciju telekomunikacionih preduzeća iz Evrope, sa Bliskog istoka ili iz Zajednice nezavisnih država, u vrednosti preko 500 miliona evra. Finansijski savetnik trebalo bi da odredi optimalni paket akcija za prodaju i predloži vremenski raspored događaja oko raspisivanja tendera, a deo njegovog posla biće i da odredi šta sve spada u vlasništvo "Telekoma", šta su njegova prava, imovina i biznis kompanije i da preporuči kako da se to optimalno iskoristi, šta da se proda, a šta da ostane državi.

Vlada Srbije ranije je objavila da namerava da proda polovinu od ukupno 80 odsto akcija koje poseduje u "Telekomu Srbije", odnosno 40 odsto.

Preostalih 20 odsto akcija je u vlasništvu grčke kompanije OTE, u kojoj "Dojče telekom" ima 30 odsto kapitala.

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije, očekuje se da će tender za prodaju dela akcija "Telekoma Srbije" biti raspisan krajem leta ili početkom jeseni.

Da li treba prodati Telekom?

Prodajom državnog udela Telekoma Srbije bile bi povećane cene telefonskih usluga, izjavila je bivša ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić.

Zemlje koje su prodale svoje operatere, poput Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, imaju cene telefonskih impulsa u lokalnom saobraćaju pet do 40 puta veće nego građani Srbije, iako im je standard sličan srpskom, rekla je ona na konferenciji za novinare Odbora za praćenje namera Vlade Srbije da proda Telekom.

Smiljanićeva je ocenila da "ne postoji analiza koja bi pokazala opravdanost prodaje Telekoma" i istakla da su se do sada "čula samo površna obrazloženja" u korist prodaje.

Dodala je da su najčešća obrazloženja za prodaju Telekoma koja se mogu čuti u javnosti "popunjavanje rupa u budžetu, spremanje novih izbora i nečiji lični interesi, odnosno korupcija".

Prema njenim rečima, za prodaju državnog udela Telekoma najviše se zalaže premijer Srbije Mirko Cvetković, iako, kako je istakla, ne daje argumente za to, potom ministri, članovi G 17 plus, Mlađan Dinkić, Jasna Matić i Verica Kalanović, predsednik Srbije Boris Tadić, kao i Centar za liberalno-demokratske studije, kazala je ona.

Smiljanićeva je navela da je direktorka Siti grupe u Beogradu nekada radila kao šef kabineta Mlađana Dinkića u vreme kada je bio guverner, podsetivši da je Siti grupa na čelu konzorcijuma Sitigrupa global marketa, jedinog ponuđača za savetnika za prodaju Telekoma.

Glavni urednik portala "Balkan magazin" Slavoljub Kačarević kazao je da je Odbor za praćenje namera Vlade Srbije da proda Telekom, čiji je osnovač grupa intelektualaca i stručnjaka koja osporava prodaju većinskog udela države u tom javnom preduzeću, poslao zahtev Vladi da im dostavi svoju odluku o prodaji Telekoma sa obrazloženjem.

Zatraženo je da se dostavi i zapisnik sa sednice Vlade, od 26. marta, kada je i doneta odluka o prodaji Telekoma, koja do sada nije objavljena ni na sajtu ni u Službenom glasniiku.

Član Akademije ekonomskih nauka Mlađan Kovačević ponovo je istakao da "nije pravi trenutak za prodaju Telekoma", jer je i prošle godine u vreme najveće krize to preduzeće imalo profit.

Kovačević smatra da bi profit Telekoma mogao biti i veći da ga "država ne čerupa" i zapitao se koja bi to bila najniža cena za njegovu prodaju koja bi bila društveno prihvatljiva.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miodrag Popović istakao je da u proteklih mesec dana "nije čuo nijedan stručni razlog" za prodaju Telekoma.

Popović smatra da se ne postavlja ključno pitanje zašto se Telekom prodaje, već "šta ćemo da radimo sa parama od prodaje" i navodi da za većinu puteva, čija je gradnja obećana od sredstava koji bi se dobila prodajom Telekoma, "ne postoji ni idejni projekat".

"Mi kao da prodajemo evropski telekom, a ne srpski, toliko je puteva obećano", rekao je on.

Popović je zaključio da su prespektive telekomunikacionog biznisa u svetu dobre i da je to jedna od grana koja će najlakše izaći iz krize, pa po njemu odluku o prodaji Telekoma i zato treba posmatrati sa skepsom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.