Nastavak pregovora o Telekomu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 21.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak pregovora o "Telekomu"

Beograd -- Vlada Srbije počeće direktne pregovore sa firmom "Sitigrup global markets", jedinim ponuđačem za savetnika u prodaji dela državnih akcija u "Telekomu".

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić kaže da je planirano da se prodaja državnog dela kapitala u "Telekomu Srbije" nastavi.

"Vlada je odlučila da se obustavi tender za izbor savetnika zbog tehničkog propusta u dokumentaciji koji je predala Sitigrup gobal markets i da nakon isteka roka za žalbu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (od osam dana) počne direktne pregovore s ponuđačem", kazala je ona.

Planirano je, kao je istakla, i da se angažuje privatizacioni savetnik koji bi trebalo tačno da odredi procenat državnog kapitala u "Telekomu" koji će biti prodat, da radi na podizanju interesovanja kod potencijalnih kupaca i na razjašnjavanju pitanja pravnog i imovinskog statusa.

Prema rečima Matićeve, nema rezloga da se raspravlja o sukobu interesa jedinog ponuđača za privatizacionog savetnika jer posao koji "Sitibanka" radi za "Dojče telekom" nema nikakvog uticaja na prodaju "Telekoma Srbije".

Matićeva je navela da sada nema mogućnosti da se pojavi još jedan ponuđač jer po Zakonu o javnim nabavkama postoji obaveza da se uđe u direktne pregovore i da se omugući ispravka tehničkih propusta koje je ponuđač napravio.

Ona je ocenila i da to što postoji samo jedan ponuđač za savetnika nema nikakve veze sa cenom po kojoj će biti prodat "Telekom".

"Videćemo kakva će biti cena koju je ponudila Sitigrupa i to se za sada ne zna", kazala je Matićeva.

Ona je rekla da je cena od maksimalno 0,2 odsto od kupoprodajne cene akcija "Telekoma", koja je određena tenderskom dokumentacijom, "prilično razumna", ali da je bilo primedaba da je skromna i da je to razlog malog interesovanja ponuđača.

"Vlada Srbije nema razloga da brine jer je ta jedina ponuda stigla od vrhunske firme", kaže ona.

Matićeva je ponovila da je plan Vlade Srbije da se prodaja Telekoma Srbije završi do kraja ove godine i dodala da se Vlada za sada drži te dinamike.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija u "Telekomu Srbija" i krajem marta je odlučila da proda polovinu tih akcija. Preostalih 20 odsto akcija je u vlasništvu grčke kompanije OTE, u kojoj "Dojče telekom" ima 30 odsto kapitala.

Lučić: Privatizacija ne utiče na poslovanje "Telekoma"

Direktor "Telekoma" Srbije za komercijalne poslove Vladimir Lučić je izjavio da privatizacija ne utiče na poslovanje te kompanije.

"Menadžment ne bi trebalo da interesuje promena vlasništva i kompanija nastavlja da realizuje svoj poslovni plan, a privatizacija se odvija kao paralelan proces", kazao je on.

Lučić je kazao i da je "Telekom Srbije" navikao na promenu vlasnistva navodeći da od 1997. godine kompanija posluje kao zatvoreno akcionarsko društvo.

On je rekao i da poslovodstvo "Telekoma" ima iskustva u upravljanju kompanijama sa više vlasnika i naveo primer "Telekoma Srpske" u Bosni i Hercegovini, gde je 65 odsto akcija u vlasništvu "Telekoma Srbije", a preostale u vlasništu malih akcionara.

Sindikat: Prodaja će propasti

Predsednik Sindikata Telekoma Milorad Joksimović je izjavio danas da je uveren da će prodaja Telekoma propasti.

Joksimović je na konferenciji za novinare, nakon sednice Veća pošta i telekomunikacija Evropske organizacije sindikata zaposlenih u javnom sektoru, kazao da Dojče telekomu nije stalo da kupi 40 odsto akcija Telekoma, koliko vlada namerava da proda, već da im je stalo da niko drugi ne kupi te akcije.

On je kazao da Dojče telekom, koji je preko grčkog OTP-a jedan od vlasnika Telekoma, ima velika ovlašćenja, jer ima pravo veta na budžet i procenio da će ta kompanija postepeno kupovati po manji broj akcija.

Joksimović je kazao i da Telekom ne treba prodavati dok se ne otplati dug od 630 miliona evra koji Telekom ima prema Sitigrup global markets, jedinom dostavljaču ponude za savetnika u privatizaciji.

On je kazao da je već vraćeno 20 odsto duga i da će sigurno u potpunosti biti vraćen u naredne tri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.