Država ne sme da proda  Telekom

Izvor: RTS, 24.Feb.2009, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ne sme da proda "Telekom"

Državi je bolje da se zaduži nego da proda "Telekom", tvrdi Božidar Đelić. Javna preduzeća moraju biti važan deo borbe protiv ekonomske krize i moraju da odigraju ključnu ulogu u sprovođenju mera Vlade za ublažavanje posledica svetske ekonmske krize, ističe potpredsednik Vlade.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da država ne sme da proda javno preduzeće "Telekom Srbija" da bi se obezbedili budžetski prihodi.

"Državi je bolje da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se zaduži nego da proda "Telekom", rekao je Đelić na okruglom stolu o perspektivi javnih preduzeća u Srbiji održanom u hotelu "Hajat".

Govoreći o privatizaciji javnog sektora, Đelić je rekao da je država spremna da privatizuje "Jat Ervejz", da je opredeljenje da se ide na tendersku privatizaciju "Galenike", dok EPS treba da ostane u državnom vlasništvu i može da ima strateške partnere.

Đelić je istakao da su javna preduzeća veliki potencijal države koji je nedovoljno iskorišćen i da država mora ojačati i profesionalizovati nadzor nad njima.

Javna preduzeća moraju biti važan deo borbe protiv ekonomske krize, jedan od glavnih motora privrede i moraju odigrati ključnu ulogu u sprovođenju mera vlade za ublažavanje posledica svetske ekonmske krize, ukazao je Đelić.

Prema njegovim rečima, sa svakim javnim preduzećem treba potpisati trogodišnji sporazum da bi se tačno utvrdilo koliko dividendi država očekuje od tih preduzeća.

Potpredsednik Vlade je podsetio da 45 procenata stalne imovine čine javna preduzeća, sa 15,6 odsto zaposlenih i ostvaruju 16,6 odsto ukupnih prihoda.

Od 2001. više od dve milijarde evra donacija obezbeđeno je za javna preduzeća i više od tri milijarde za kredite, od čega pola milijarde tek treba da se povuče.

Praksa u bivšim tranzicionim zemljama pokazuje da su, zahvaljujući aktivnoj politici države, neka javna preduzeća postala regionalni i evropski lideri, kao što je češki "ČEZ" i mađarski "MOL", rekao je Đelić.

Đelić je istakao da, pored 17 velikih javnih preduzeća u Srbiji, ima 485 lokalnih javnih komunalnih preduzeća, koja imaju znatan potencijal i da im treba posvetiti veću pažznju.

Paket mera za jačanje "Telekoma"

Generalni direktor "Telekoma" Branko Radujko rekao je da Vlada treba da donese paket mera koji će ojačati tu kompaniju kako bi posle izlaska iz krize i prevazilaženja zaduženosti bila spremna za nove investicije ili za dobru privatizaciju.

Radujko je ocenio da Vlada treba da odluči da li "Telekom" treba privatizavati naglašavajući da je veliki problem kompanije zaduženost od milijardu evra zbog širenja u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

"Dug je u evrima a prihodi su u dinarima što ne može da se izdrži sa današnjim kursom", rekao je Radujko.

Radujko je rekao i da je menadžment "Telekoma" spreman da razgovara o smanjenju broja zaposlenih.

Generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević je rekao da to javno preduzeće prošle godine ostvarilo dobit od 1,35 milijarde dinara što je 2,3 puta više od planiranog.

Najveći doprinos dobiti dali su povećanje efikasnosti i smanjenje troškova na svim nivoima, rekao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini se ne očekuje povećanje saobraćaja i broja putnika a nastaviće se sa redovnim ulaganjima u tehnička sredstava, održavanja pista i na završetku "Terminala 2".

Radosavljević je podsetio da je broj zaposlenih smanjen sa 1450 na 1100 i da tu kompaniju treba učiniti atraktivnom za privatizaciju u narednom periodu.

Generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjenović je rekao da je to preduzeće prošle godine ostvarilo dobit od 650 miliona dinara i da je takav trend predviđen za 2009, iako je "Galenika" započela veliku investiciju od 46 miliona evra.

Ognjenović je naveo i da se u okviru fabrike gradi novi proizvodni pogon na površini od 9.000 kvadratnih metara koji će zadovoljavati sve svetske standarde i podsetio da je "Galenika" jedina fabrika u oblasti farmacije koja nije privatizovana i da će Vlada Srbije da proceni kada, kome i za koliko će je prodati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.