Da Telekom ne postane novi Mobtel

Izvor: B92, 25.Okt.2010, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da Telekom ne postane "novi Mobtel"

Beograd -- Iako je nakon Mobtela 2006, kao i danas u slučaju Telekoma, bilo najavljeno da će sredstva biti iskorišćena za kapitalne investicije, bilo je drugačije.

Od kada je Vlada odlučila da proda Telekom, već dve nedelje jedna od najvažnijih tema u javnosti je kako će se potrošiti novac od prodaje.

Podsetimo, od prodaje Mobtela u srpski budžet pre četiri godine slilo se 1,5 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra. B92 je upitao ministre nekadašnje Koštuničine vlade zašto od tog novca nije izgrađena nijedna kapitalna investicija.

Četiri godine država Srbija krckala je pare dobijene od prodaje Mobtela, bar je tako javnost saznala prošle nedelje od ministra Mlađana Dinkića.

Od preko milijardu i po evra, međutim samo mali deo uložen je u kapitalne projekte od nacionalne važnosti, iako je sa takvom idejom, tada na inicijativu Dinkića, formiran Nacionalni investicioni plan. Prema rečima Dinkića, novac je potrošen na sledeći način:

Vraćen je deo duga od 320 miliona evra Svetskoj banci, a za kapitalne projekte potrošeno je 800 miliona evra. To je ukupno, milijardu i 200 miliona evra.

"Od Mobtela je oko 1,150 miliona otišlo na namene koje niko ne može da ospori da su bile prave. Problem je u tome što nije otišlo za nacionalne kapitalne projekte nego za mnogo lokalnih kapitalnih projekata, i konačno jedan deo sasvim sigurno, pošto tada pare nisu bile obojene, verovatno je završio u tekućoj potrošnji", kaže aktuelni ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Mobtel je prodat krajem 2006. godine, a ministar finansija tada je bio Dinkić. Krajem oktobra njegova stranka je izašla iz Vlade Vojislava Koštunice, a već u 2007. godini imali smo nove izbore.

Velimir Ilić je u vreme prodaje Mobtela bio ministar za infrastrukturu u Koštuničinoj vladi.

"Pare nismo uspeli da potrošimo jer su pare tek bile naplaćene, došli su izbori, i preuzela sledeća vlada. Te su pare maksimalno trošene u izbornoj kampanji za vreme onog prelaznog dela kada se vlada više nije ni sastajala, samo je tehnički obavljala svoj deo posla", kaže Velimir Ilić.

U novoj vladi formiranoj 2007, koja nije sastavila ni godinu dana mandata, međutim bili su i Velimir Ilić i Mlađan Dinkić. Tada je na mestu ministra finansija bio sadašnji premijer Mirko Cvetković, a na čelu NIP-a, koji postaje ministarstvo, Dragan Đilas, sada gradonačelnik Beograda. Kapitalnih projekata od nacionalne važnosti ni tada nije bilo.

"Kad sam ja došao, te ideje tamo nije bilo. Ja sam se samo potrudio da to što para imamo, da deo projekata završimo, a deo projekata kandidujemo. I da osete neki ljudi van velikih gradova i Beograda da se nešto za 10 godina promenilo, kada pipnu školu i pipnu asfalt, da znaju da se nešto izgradilo", kaže Đilas.

I dok se sada ponovo obećava da će veći deo novca od prodaje Telekoma biti uložen u izgradnju puteva, interesantno je da je od para od Mobtela za tri godine na Koridor 10 potrošeno tek sto miliona evra. Ministar Dinkić i za to ima objašnjenje.

"Moram da kažem da je od tih 1,2 milijarde, jedno 350-400 miliona evra bilo dato za Koridor 10, ali ništa od toga nije iskorišćeno za izgradnju koridora, jer u to doba nisu postojali projekti da bi se taj novac za to iskoristio. Verovali ili ne, tek sad su projekti napravljeni, ove godine, ono što je trebalo da bude dostupno pre četiri godine", kaže Dinkić.

Velimir Ilić, međutim, za to ima drugo objašnjenje.

"Što se tiče projekata, gospodin Dinkić može da vidi i danas te projekte. Određene projektne kuće kada se promeni vlast kažu - nema projekata, oni uplate, pa ponovo urade i naplaćuju projekte iste one koje su prodale prethodnim vladama, ja to znam", kaže Ilić.

Ovo su samo neki od primera kako su trošene pare iz NIP-a:

2007. godine za neke molerske i farbarske radove potrošeno je 321 milion dinara. 34 miliona dinara za nabavku 50 vozila za tržišnu inspekciju, a za unapređenje analitike podataka sektora usluga čak 20,7 miliona.

2008. godine je 1,8 miliona dinara dobio projekat Baza podataka žena eksperata. A oglasna tabla Uprave za javne nabavke koštala je čak 4 miliona dinara. Za "Izgradnju više lokalnih puteva i pravaca" izdvojeno je 45 miliona dinara.

Trošenje novca od privatizacije još nije došlo pod lupu republičkog revizora. Kako je za B92 rekao glavni revizor Radoslav Sretenović, inspektori trenutno imaju posla preko glave, jer se bave se kontrolom rada javnih preduzeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.