U strahu od otkaza pohađaju strane jezike

Izvor: Blic, 05.Mar.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U strahu od otkaza pohađaju strane jezike

NOVI SAD - Strahujući da se neće zaposliti ili da će izgubiti radno mesto, mnogi Novosađani pohađaju kurseve stranih jezika i računara i vanredno završavaju srednje škole i privatne fakultete. Većina smatra da je ulaganje u obrazovanje jedina mogućnost da napreduje, mnogi to rade po nalogu poslodavaca, a ima i onih koji se nadaju da će tako lakše naći posao u inostranstvu.

Škole informatike, engleskog, francuskog, nemačkog, italijanskog, norveškog i holandskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jezika su, među najpopularnijim kursevima, koje sve više Novosađana pohađa očekujući da brže nađe posao ili i po nalogu nadređenih da ne bi ostali bez radnog mesta.

Većina savladala rad

na računarima

Prema istraživanju „Infostuda” čak 70 odsto Novosađana poseduje napredni nivo poznavanja rada na računaru, dok srednjim nivoom vlada svaki četvri Novosađanin. Takođe, svaki drugi Novosađanin govori engleski jezik, čak 40 odsto govori dva strana jezika.

- Posle završene više škole počela sam da radim u privatnoj firmi. Međutim, da bih zadržala radno mesto moram da znam engleski jezik i imam sertifikat o položenom kursu računara. Poslodavac mi je uplatio časove i naložio da ih završim u roku od tri meseca - kaže Novosađanka Maja Lučić.

Obavezu zaposlenima da se doškoluju, polažu kurseve jezika i računara nametnuli su moderni načini poslovanja, a za Novosađane su rad na računaru i poznavanje engleskog jezika postali deo opšteg obrazovanja.

- Sve više starijih sugrađana upisuje kurseve engleskog jezika. Većina namerava da nauče jezik, zbog posla, ali ima i onih kojima je potreban jer žele da koriste računare u komunikaciji sa rodbinom i prijateljima u inostranstvu - objašnjava Aleksandra Kolak, vlasnica centra stranih jezika „Alfabet”. Osim engleskog, među Novosađanima vlada sve veće interesovanje za egzotične jezike koje, kako kažu u školama jezika,uče da bi lakše našli posao u inostranstvu.

- Imamo mnogo starijih polaznika kojima se dopadaju japanski ili kineski jezik, pa su odlučili da ih koliko toliko savladaju. Međutim norveški ili švedski Novosađani najčešće uče zbog posla ili zbog planova da se odsele u neku od tih zemalja - kaže Snežana Jokić iz centra stranih jezika „Lajf koledž”. Pored škola za strane jezike ništa manje nisu posećene ni škole računara, gde stariji građani, prema rečima predavača polažu sve vrste kurseva od početnih do naprednih.

- Poznavanje rada na računaru je uobičajeno za mlađe sugrađane, ali sve je više i starijih Novosađana koji upisuju kurseve iz informatike. Mnogi od njih su bili primorani zbog promena koje su kompjuteri doneli u poslovanju, a nekima je sertifikat potreban da bi mogli da konkurišu za posao - naglašava Igor Molinar iz škole računara „Primatron”. U trci za obrazovanjem Novosađani se ne libe ni prekvalifikacija, ali i doškolovavanja i posle više godina radnog staža.

- Mnogi građani su zainteresovani da nastave školovanje i najčešće upisuju četvrti stepen stručne spreme. Kada postanu svesni da im je potrebno da se doškoluju u početku su malo uplašeni, ali kasnije budu veoma zadovoljni što ulažu u sebe - kaže Jasmina Novaković, koordinator za obrazovanje u Informatičkoj i Poslovno menadžerskoj školi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.