Izvor: Blic, 24.Jan.2018, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omladinska politika Banjaluke do 2020. godine: Mladi ne bi odlazili da imaju radna mesta i jeftinije stanove

Posao po završetku školovanja i jeftiniji stanovi u Banjaluci, za početak su dovoljan motiv mladima da ne odlaze u inostranstvo, a Grad treba da sprovede prave reformske procese da bi stvorio uslove za bolji život omladine.

To je ukratko poruka iz dokumenta Omladinska politika Banjaluke od 2018. do 2020. godine, koji je pripremio Savet omladinskih organizacija, na osnovu odgovora mladih o njihovom trenutnom životu u gradu, a porazno je da čak 50 odsto anketiranih želi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napusti Banjaluku.

Mladi ljudi, starosti od 15 do 30 godina, još jednom su naglasili da je njihov najveći problem ovde nezaposlenost, mogućnost kvalitetnog obrazovanja, te stambeno pitanje.

Naime, sa roditeljima živi preko 75 odsto mladih ljudi, što znači da još uvek ne mogu samostalno rešiti krov nad glavom. Razlozi su mnogobrojni, ali svakako najviše doprinosi činjenica je više od 60 odsto anketirane omladine nezaposleno.

U Savetu omladine smatraju da je neophodno formirati program „Naš prvi stan“ na nivou grada, za mlade bračne parove, sa beneficiranim cenama nekretnina, kako bi nadležni pomogli novim generacijama da se skuće.

Dobro rešenje za veliku nezaposlenost vide u angažovanju mladih na frilens poslovima, što je, kažu, nepravedno zapostavljeno od strane lokalnih organa. Tek mali broj mladih zna da radi na najtraženijim poslovima u oblasti kompjuterskih tehnologija i zato je neophodno da Grad uloži sredstva u obuku mladih ljudi za rad u specifičnim programima, kako bi oni na taj način lakše došli do posla.

Poslodavci mogu angažovati frilensere da rade u oblastima za razvoj softvera, pisanje, unos podataka i dizajn, a Grad bi trebalo da ponudi mogućnost lakše prekvalifikacije u sklopu obuka.

- Trenutno je mnogim svetskim kompanijama i startap preduzećima potrebna radna snaga koja poznaje specifične kompjuterske programe. Oni često angažuju frilensere koji za određenu nadoknadu obavljaju posao za njih iz mesta u kojem žive. Preko različitih internet servisa i sajtova moguće je pronaći posao za stranog ili domaćeg poslodavca. Veliki je varijeritet usluga koje frilenseri mogu pružiti od svoje kuće, time pomažući sopstvenim prihodima, prihodima svoje porodice i na kraju budžetu grada i Republike - poručuju omladinci.

Zanimljiv je i predlog da se, u saradnji sa nadležnim institucijama, uvede preduzetničko obrazovanje u sistem školovanja, kako bi se mladi obučili za pokretanje vlastitog posla, što je veoma važno za svaku lokalnu zajednicu da ima dosta mladih preduzetnika.

Mladi napominju da je veliki broj njihovih strategija i ciljeva nov i reformatorski, te poručuju da bi ovim pravcima trebalo da se kreću Grad i druge institucije, ukoliko žele da poboljšaju život nove generacije.

Grad mladih

Gradonačelnik Igor Radojičić najavio je da je ideja Gradske uprave u budućem periodu da se angažuju na dobijanju titule Evropskog grada mladih. Međutim, od organizacije manifestacije slične novosadskom „Exitu“ su odustali.

- „Exit“ je postigao dogovor sa Jahorinom o sufinansiranju i organizovanju muzičkog festivala, tako da su otišli na drugu lokaciju, a ne u Banjaluku - precizirao je Radojičić.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.