Isplanirajte vaše biznis putovanje

Izvor: Preduzetnik.rs, 08.Mar.2017, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplanirajte vaše biznis putovanje

Bilo da zbog posla treba da otputujete u inostranstvo ili samo u drugi grad u vašoj zemlji, situacija je uglavnom slična. Zbog fokusiranosti na sam posao koji je potrebno završiti, vrlo često se dešava da pravimo najučestalije greške – loše planiranje samog putovanja. Upravo zbog toga, često oskudevamo sa slobodnim vremenom za odmor, trošeći ga na usputne sitnice, od čekiranja karte, traženja mesta za obrok, usaglašavanja rasporeda i reda vožnje. Dobro isplanirano biznis putovanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Preduzetnik.rs << može vam između ostalog biti zanimljivo, poučno i proteći bez stresa. Na vama je kako ćete se organizovati, a da biste stekli uvid u to na šta treba obratiti pažnju, preporučujemo vam da tekst čitate pažljivo i do kraja. Neke činjenice će vam poslužiti kao podsetnik, dok će vam druge probuditi maštu i naučiti vas kako da izbegnete stres na putovanju.
Načelne pripreme
Zdravlje
Pre nego što pođete na put, bilo da idete u inostranstvo ili u drugi grad, informišite se o tome šta je sve potrebno uraditi pre nego što krenete. Ukoliko putujete u inostranstvo, pojedine zemlje zahtevaju posebne vakcinacije, vizu, aklimatizaciju zbog visinskih razlika. Mislite o tome na vreme, jer je moguće da vam se put, zbog neznanja, pretvori u košmar. To svakako ne želite. Raspitajte se o tome da li će na mestu u koje putujete biti vode za piće, ili ćete morati da obezbedite novac za flaširanu vodu, kako biste izbegli eventualne zdravstvene posledice. Zapamtite, najvažnije je biti zdrav.
Plan puta
Dobro isplanirani smerovi puta, plan kretanja i satnica su najlakši načini da osigurate spokoj na putovanju. Čak i da stvari ne krenu onako kako ste planirali, važno je da imate keca u rukau. Zbog toga se dobro informišite gde ćete šta tražiti, kome se obraćati, gde prvo ići.
Počnite od datuma i vremena kada treba da se čekirate u hotelu, hostelu ili smeštaju. Neka vam to bude polazna tačka, a zatim razvijajte plan u odnosu na obaveze koje vas čekaju, a tiču se samog posla. Da biste izbegli bespotrebno gubljenje vremena na traženje mesta za doručak, preporučujemo vam da rezervišete garni hotel. Garni hoteli u cenu noćenja imaju uračunat doručak, pa na taj način skraćujete vreme koje biste potrošili na odlazak do restorana ili kioska sa hranom.
Sledeći važan korak je da budete u toku sa satnicom posla, kako biste na vreme pristigli sa aerodroma ili stanice, i vratili se na njih kada sa poslom završite. Niko ne voli da posle završenog posla, umesto bezbednog povratka kući, vreme provodi u čekaonicama i terminalima.
Plan puta napišite i osenčite ili markirajte mesta na kojima pišu najvažniji događaji na putovanju. Tako će vas oni uvek podsećati na svoju bitnost, i neće se izgubiti među ostalim, usput isplaniranim aktivnostima.

Rezervacija hotela i karte
Na vreme razmišljajte o rezervaciji hotela, autobuske ili avionske karte, i bilo čeka drugog što podrazumeva “booking“. U ovome će vam i te kako pomoći internet, a na mreži možete naći povoljnije hotele i karte, ako se na vreme posvetite pretraživanju sajtova koji se bave bukiranjem. Svakako da će vam tuđa iskustva i saveti dobro doći kada je bukiranje u pitanju.
 
Priprema za put
Nabrojaćemo nekoliko saveta koji će vam svakako biti podsetnik kada je put već uveliko blizu. Mnogi u zbrci zaborave da provere osnovne stvari, što dodatno može da zakomplikuje situaciju:
– Proverite da li vam pasoš još uvek važi ako idete van zemlje! Spakujte pasoš na sigurno mesto;
– Odštampajte kartu i stavite je zajedno sa pasošem;
– Pakujte osnovne stvari i ne preopterećujte se garderobom;
– Koristite priliku da u pauzama saznate nešto o mestu i kulturi mesta na koje idete;
– Spakujte svu potrebnu literaturu i sredstva za posao kojim se bavite;
– Obezbedite dovoljno sna.
Na poslovnom putovanju treba obezbediti i vreme za uživanje. Ipak, s obzirom na to da vas očekuju radni i naporni dani, ne dozvoljavajte sebi luksuz da kasno ležete, ne koristite opijate i hidrirajte telo kako biste izbegli stres. Kada posao završite uspešno, nagradite se posetom muzeju, galeriji, predstavi ili idite na večeru.


The post Isplanirajte vaše biznis putovanje appeared first on http://preduzetnik.rs.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na Preduzetnik.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Preduzetnik.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Preduzetnik.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.