Vodostaji rastu, ekipe pripravne

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 07.Mar.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodostaji rastu, ekipe pripravne

Beograd, Jagodina, Koceljeva, Loznica -- Narednih dana vodostaj reka u Srbiji u porastu. Ministar Saša Dragin obišao Stari Kostolac i najavio trajno rešenje u borbi protiv poplava u tom kraju.

Narednih sedam dana, vodostaji reka u Srbiji će biti u porastu, ali se očekuje da će biti ispod nivoa koji bi ugrožavali priobalje. Nivo reke Mlave, koja je pretila da se izlije prethodnih dana u okolini Kostolca, opao je za 13 centimetra.

Ministar poljoprivrede Saša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dragin najavio je da će država nadoknaditi štetu poljoprivrednicima kojima su prethodnih dana poplavljene oranice.

Nasipi u selima Stari Kostolac i Bradarac, gde je prethodnih dana vodom bilo ugroženo 25 domaćinstva, odoleli su nadošloj reci.

Problem se pojavio u selu Trnovče u opštini Petrovac pošto se vodotok Mlave menja i voda je počela da odranja zemlju, objašnjava za B92 Goran Nikolić iz sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije.

On kaže da su upućene ekipe koje će da saniraju taj problem.

"Trenutna situacija je dosta povoljna, jer je vodostaj od jutros pao za 13 centimetara na Mlavi i ne postoji mogućnost da, bar danas, dođe do izlivanja reke, ali zbog padavina koje su najavljene za danas i sutra, ne znam kako će sve to da se odvija", rekao je Nikolić.

Vodostaji na svim rekama u Srbiji su u porastu, što je normalno za ovo doba godine, kažu u Hidrometerološkom zavodu.

Manjih izlivanja reka bilo je u rejonu Kolubare i Jadra, ali u područjima gde je to uobičajeno za ovaj period.

"Na slivu Velike, Zapadne i Južne Morave vodostaji su u umerenom porastu i kreću se ispod granice za preuzimanje mera odbrane od poplava. Na manjim vodotocima Mlave, Peka i Tamiša su iznad te granice i tamo su štabovi za odbranu od poplava na terenu", kaže Zorica Barbarosa iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Područja ugrožena poplava u selima Stari Kostolac i Bradarac obišao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Saša Dragin.

On je najavio da će resorno ministarstvo nadoknaditi štetu i omogućiti proizvodnju svim poljoprivrednicima čije su njive poplavljene.

"Sistemsko rešenje ovog problema je u izrgadnji nasipa i ono se rešava preko dogovora koje imamo sa Svetskom bankom", rekao je ministar Saša Dragin.

"Uprava za vode i ministarstvo poljoprivrede su obezbedili 120 miliona dinara za pravljenje nasipa na ovom profilu što će definitivno i zauvek rešiti probleme ljudi iza ove brane”, kazao je on.

Naredne nedelje u Požarevcu trebalo bi da se održi sastanak predstavnika lokalne vlasti, ministarstava poljoprivrede i energetike i javnih preduzeća iz oblasti vodoprivrede na kom treba da bude potpisan ugovor o zajedničkom učešću u finansiraju izgradnje nasipa od 3,5 kilometra.

U porastu i vodostaj Velike Morave

Vodostaj Velike Morave u porastu je od Stalaća nizvodno celim tokom, a nivo kod Bagrdana, na 15 kilometara od Jagodine prema Beogradu, dostigao je 347 centimetara, rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu Srbije.

To je 24 centimetra više nego juče, kod Varvarina je 120 centimetara, a juče je bilo 97, dok je kod Ljubičevskog mosta 12 centimetara, za dva više nego prethodnog dana.

Osim osmatranja i dežurstva, ne opreduzimaju se nikakve druge mere za odbranu od poplava, rečeno je u Odeljenju za vanredne situacije za Pomoravsjki okrug u Jagodini.

Upravnik Ribočuvarskog područja "Morava", koje gazduje vodama od Vravarina do Lapova, Goran Đurđević je rekao da je situacija na velikoj Moravi kritična.

"Morava se izlila gde je mogla, na primer, stara napuštena korita i priobalje...", rekao je on i naveo da očekuje da se situacija pogorša sa intenzivnijim otapanjem snega na Kopaoniku".

U Pomoravlju reke još u koritima

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Pomoravskog okruga Jovan Stepanović, izjavio je danas da vodostaj reka u ovom delu Srbije raste, ali da su reke još u koritima, uključujući i reku Resavu u opštini Svilajnac.

"Velika Morava je u koritu, Belica, Lugomir, Ravanica, Resava, takođe, i pod kontrolom su, a snage za intervenciju su spremne ako bude trebalo", rekao je Stepanović.

On je naveo da su se pojavile podzemne vode koje, zadaju probleme, u delu sela Miliva, između opština Despotovac i Svilajnac, na oko stotinu hektara, a u opštini Paraćin, teškoće prave lokalni potoci i bujice.

Stepanović, koji je otputovao u Gradište, da pomogne tamošnjem stanovništvu, je napomenuo da je sitauacija u Braničevskom okrugu teška, posebno u selima Tribrode i Kusići, zbog nabujale reke Pek.

On je rekao da se očekuje porast vodostaja Peka, "do mraka najmanje 50 centimetara".

Izlivanje Tamnave i reka u lozničkom kraju

Zbog obilnih padavina i naglog otapanja snega u lozničkom kraju danas su se iz svojih korita izlile reke Lešnica i Jadar i poplavile oko 500 hektara oranica i desetak domaćinstava u selima Gornjeg Jadra.

U Centru za obaveštavanje u Loznici rečeno je novinarima da su poplavljeni pomoćni objekti i dvorišta u selu Jadranska Lešnica, ali da voda nije ušla u kuće.

Osim Jadranske Lešnice, koja je najviše ugrožena, voda je poplavila i poljoprivredna zemljišta u Dragincu, Gornjem i Donjem Dobriću, Kozjaku i Joševi.

Takođe, reka Tamnava izlila se u opštini Koceljeva i poplavila 1.000 hektara poljoprivrednih površina, rečeno je danas u Skupštini opštine Koceljeva.

Zamenik predsednika opštine Milutin Cvejić naveo je da sama Koceljeva nije ugrožena, ali da se reka izlila u dužini od oko 35 kilometara.

"Od jutros je zbog izlivanja Tamnave i njenih pritoka Čapljevca i Kozarice bio u prekidu i saobraćaj od sela Donje Crniljevo do Koceljeve, jer se voda izlila na 150 metara puta", rekao je Cvejić.

Prema njegovim rečima, sada je nivo vode u stagnaciji, pa verovatno neće doći do pogoršanja situacije.

Krizni štab opštine spremio je 500 vreća sa peskom koje bi bile postavljene na obalu Tamnave u Koceljevi, ako se poveća nivo vode.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Požarevac: Vanredno stanje zbog poplava

Izvor: RTV Pink, 06.Mar.2009, 13:41

Danas i sutra se očekuje udarni talas vode. . . U selu Stari Kostolac u opštini Požarevac izlila se Mlava i pod vodom se nalazi oko 50 hektara obradive površine. U Sektoru za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije agenciji Beta je rečeno da su pripadnici tog sektora na terenu...

Nastavak na RTV Pink...

Reke u porastu širom Srbije

Izvor: Mondo, 07.Mar.2009

Narednih sedam dana vodostaji reka u Srbiji će biti u porastu, ali se očekuje da oni će biti ispod nivoa koji bi ugrožavali priobalje.

Nastavak na Mondo...

Opasnost od poplava

Izvor: RTS, 07.Mar.2009

Narednih sedam dana, vodostaji reka u Srbiji će biti u porastu, ali se očekuje da će biti ispod nivoa koji bi ugrožavao priobalje. Najviši nivo na Neri, Tamišu, Mlavi i Jadru. U opštini Koceljeva Tamnava poplavila 1.000 hektara poljoprivrednih površina, ali se polako povlači. Ministar Saša...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.