Opasnost od poplava

Izvor: RTS, 07.Mar.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost od poplava

Narednih sedam dana, vodostaji reka u Srbiji će biti u porastu, ali se očekuje da će biti ispod nivoa koji bi ugrožavao priobalje. Najviši nivo na Neri, Tamišu, Mlavi i Jadru. U opštini Koceljeva Tamnava poplavila 1.000 hektara poljoprivrednih površina, ali se polako povlači. Ministar Saša Dragin obećao pomoć ugroženim poljoprivrednicima.

Zbog otapanja snega i kiše koja pada, na svim rekama u Srbiji vodostaj u porastu. Najviši nivo beleži se na Neri, Tamišu i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mlavi, ali i na Jadru, koji se izlio kod izvorišta. Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Saša Dragin obišao je područje Starog Kostolca i selo Bradarac u slivu reke Mlave, kome preti opasnost od poplava i obećao pomoć ugroženim poljoprivrednicima.

Dragin je rekao da će ministarstvo učiniti sve da pomogne poljoprivrednicima čije su njive poplavljene, kako bi blagovremeno krenuli u prolećnu proizvodnju.

"Živimo u teškim vremenima i svima nam je već dovoljno teško i bez ove poplave, posebno ovim ljudima. bitno je da država uradi sve što je u njenoj moći da pomogne i mi ćemo to uraditi", rekao je Dragin.

Dragin, koji je ugroženo područje posetio zajedno sa predstavnicima Direkcije za vode, UP-a Srbije, "Srbija vode" i predstavnicima opštine okruga Požarevac, izrazio je nadu da će vremenski uslovi omogućiti da se ovaj problem lakše reši.

"Sistemsko rešenje ovog problema je naravno u podizanju nasipa koji će štititi lokalno stanovništvo. Ministarstvo poljoprivrede je u proteklih šest meseci postiglo dogovor o kreditu sa Svetskom bankom koji će rešiti ovaj problem, a mi ćemo krenuti u radove čim vremenski uslovi to dozvole", reao je Dragin.

Narednih sedam dana, vodostaji reka u Srbiji će biti u porastu, ali se očekuje da će biti ispod nivoa koji bi ugrožavao priobalje, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Na snazi vanredna odbrana od poplava

Goran Nikolić iz sektora za zaštitu MUP-a Srbije rekao je da je situacija na području Starog Kostolca i u slivu reke Mlave prošle noći bila nešto bolja pošto je nivo vode bio u opadanju za 11 santimetara.

Nikolić kaže da trenutno nema opasnosti od poplava, a nasipi koji su juče napravljeni su odoleli pritisku i sigurno će odoleti i drugom naletu, ako do njega dođe posle otapanja snega i usled padavina.

Nivo Mlave kod Požarevca opao je za tridesetak centimetara u odnosu na prethodni dan, ali je i dalje na snazi vanredna odbrana od poplava. Krizni štab u tom gradu prati situaciju na terenu.

Danas se očekuje od 20 do 40 litara padavina po metru kvadratnom, najviše na zapadu Srbije, u Šumadiji, Velikom Pomoravlju, Braničevu i Stigu i na jugostoku Banata.

Tamnava poplavila 1.000 hektara zemljišta

Reka Tamnava koja se izlila u reonu Koceljeve, poplavila je osam kuća sela Šabačka Kamenica i oko hiljadu hektara obradivog zemljišta u drugim selima te opštine.

Prema poslednjim informacijama reka se polako povlači, pa verovatno neće doći do pogoršanja situacije.

Krizni štab nastavlja dežura, mehanizacija je spremna a obezbeđen je i dovoljan broj džakova.

Reka Sava kod Šapca ne preti da se izlije jer je nivo skoro metar i po ispod granice kada se proglašavaju vanredne mere od opasnosti od poplava.

U lozničkom kraju poplavljeno 500 hektara oranica

Zbog obilnih padavina i naglog otapanja snega u lozničkom kraju danas su se iz svojih korita izlile reke Lešnica i Jadar i poplavile oko 500 hektara oranica i desetak domaćinstava u selima Gornjeg Jadra.

U Centru za obaveštavanje u Loznici rečeno je novinarima da su poplavljeni pomoćni objekti i dvorišta u selu Jadranska Lešnica, ali da voda nije ušla u kuće.

Osim Jadranske Lešnice, koja je najviše ugrožena, voda je poplavila i poljoprivredna zemljišta u Dragincu, Gornjem i Donjem Dobriću, Kozjaku i Joševi.

Reka Lešnica je tokom dana u Jadranskoj Lešnici, na dva mesta prelila regionalni put Lipnički Šor-Tekeriš, ali se putnički saobraćaj ovom deonicom odvijao otežano.

Podzemne vode 

Načelnik Odeljenja za vanredne sitauacije Pomoravskog okruga Jovan Stepanović, izjavio je da vodostaj reka u tom delu Srbije raste, ali da su još u koritima, uključujući i reku Resavu u opštini Svilajnac.

"Velika Morava je u koritu, Belica, Lugomir, Ravanica, Resava, takođe, i pod kontrolom su, a snage za intervenciju su spremne ako bude trebalo", rekao je Stepanović i upozorio da su se pojavile podzemne vode koje, zadaju probleme, u delu sela Miliva, između opština Despotovac i Svilajnac, na oko stotinu hektara, a u opštini Paraćin, teškoće prave lokalni potoci i bujice.

Stepanović, koji je otputovao u Gradište, da pomogne tamošnjem stanovništvu, je napomenuo da je sitauacija u Braničevskom okrugu teška, posebno u selima Tribrode i Kusići, zbog nabujale reke Pek.

Očekuje se porast vodostaja Peka, "do mraka najmanje 50 centimetara", rekao je Stepanović.

Rzav u padu 

Posle trodnevnog porasta vodostaja na Rzavu sa koga se vodom za piće snabdevaju Arilje, Požega, Lučani, Čačak i Gornji Milanovac stanje se postepeno stabilizuje.

Direktor Javnog preduzeća "Rzav" Ljuba Lazović izjavio je da je od jutros vodostaj ove reke u postepenom padu i da je rad vodovodnog sistema potpuno normalizovan.

Vodostaj u gornjem toku Zapadne Morave kod Čačka je od jutros, i pored noćašnje kiše, u laganom opadanju, pa za sada nema opasnosti od izlivanja ove reke.

Vodostaj Velike Morave, od sastvaka Južne i Zapadne Morave, kod Stalaća, naglo raste, kod Bagradana je juče dostigao 323 centimetra, a vodeni talas se primiče Požarevcu i ušću u Dunav.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.