Vodostaji reka u porastu, ekipe u pripravnosti

Izvor: Blic, Tanjug, 07.Mar.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodostaji reka u porastu, ekipe u pripravnosti

Narednih sedam dana vodostaji reka u Srbiji će biti u porastu, ali se očekuje da oni će biti ispod nivoa koji bi ugrožavali priobalje, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ).



Prognostičar Dejan Petković kazao je da je topljenje snega prethodnih dana uslovilo veće poraste vodostaja na svim rekama u Srbiji, a najveći su zabeleženi na Mlavi, Neri i Tamišu.

"Na tim rekama u istočnom delu zemlje se, međutim, ne očekuju dalji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nagli porasti", kazao je Petković i dodao da su na ostalim rekama u Srbiji vodostaji u stagnaciji, ali se očekuju manji umereni porasti.

Inače, prema informacijama (RHMZ), vreme u Srbiji je umereno i potpuno oblačno, uglavnom sa slabom i umerenom kišom.

Na banatskim vodotocima prevaziđene su granice redovne odbrane od poplava, i to na Tamišu kod Jaše Tomić za 146 centimetara (cm), a na Neri vodostaji su iznad nivoa vanredne odbrane za osam centimetara i na njoj se očekuje novi, manji porast.

Na Mlavi će vodostaji dostići granice vanredne odbrane od poplava sa lokalnim izlivanjima.

Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Saša Dragin obišao je područje Starog Kostolca i selo Bradarac u slivu Mlave, kome preti opasnost od poplava. Dragin je rekao da će njegovo ministarstvo učiniti sve što je moguće da poljoprivrednicima na tom području pomogne kako bi blagovremeno krenuli u prolećnu proizvodnju.

"Živimo u teškim vremenima i svima nam je već dovoljno teško i bez ove poplave, posebno ovim ljudima. Bitno je da država uradi sve što je u njenoj moći da pomogne i mi ćemo to uraditi", rekao je Dragin.

U toku noći, usled obilnih padavina, na reci Jadru vodostaji su bili u većem porastu sa tendencijom daljeg rasta, ali bez prevazilaženja granica vanredne odbrane od poplava.

Na Velikoj Moravi sa pritokama vodostaji su u porastu, a ta tendencija će biti nastavljena i u naredna dva dana. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Pomoravskog okruga Jovan Stepanović izjavio je da vodostaj reka u ovom delu Srbije raste, ali da su još u koritima, uključujući i Resavu u opštini Svilajnac.

Posle trodnevnog porasta vodostaja na Rzavu sa koga se vodom za piće snabdevaju Arilje, Požega, Lučani, Čačak i Gornji Milanovac stanje se postepeno stabilizuje.

Reka Tamnava izlila se u opštini Koceljeva i poplavila 1.000 hektara poljoprivrednih površina, rečeno je danas u Skupštini opštine Koceljeva.

Zamenik predsednika opštine Milutin Cvejić naveo je da sama Koceljeva nije ugrožena, ali da se reka izlila u dužini od oko 35 kilometara.

"Od jutros je zbog izlivanja Tamnave i njenih pritoka Čapljevca i Kozarice bio u prekidu i saobraćaj od sela Donje Crniljevo do Koceljeve, jer se voda izlila na 150 metara puta", rekao je Cvejić i istakao da je "sada nivo vode u stagnaciji, pa verovatno neće doći do pogoršanja situacije".

Krizni štab opštine spremio je 500 vreća sa peskom koje bi bile postavljene na obalu Tamnave u Koceljevi, ako se poveća nivo vode.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.