Izvor: RTS, 21.Jul.2021, 12:52

U Kalenićima sedam godina čekaju da im obnove most – jedan meštanin stradao dok je spremao drva

Pre sedam godina poplave su oštetile prilazni put mostu na Skrapežu u Kalenićima. Žitelji su se bez uspeha obraćali nadležnima da im pomognu u rešavanju tog problema, budući da im se oko petsto hektara šuma, pašnjaka i voćnjaka nalazi s druge strane reke.
Svaki treći dan Zoran Dragutinović iz Kalenića trenira spretnost, uprkos godinama, kako bi stigao do imanja koje deli reka Skrapež.

"Sve to moram da obrađujem, a sad pogotovo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gore su mi ovce u brdu i ja moram kroz ove merdevine da siđem dole, ne daj bože da pukne ovo", priča Zoran.
Jedan žitelj je podlegao zadobijenim povredama, kada je spremao drva iz svoje šume. Komšije nisu mogle na vreme da mu priteknu u pomoć.
"Jer mi možemo samo da zaobiđemo ovde i priđemo recimo na ovaj teren, posle dvadeset kilometara zaobilaznim putem da idemo do Kosjerića, pa da se zaobilaznim putem dođe dotle. Takođe jedne godine je izbio požar ovde, gde je od ove vikendice pa naviše zahvatio celu šumu. I došli su vatrogasci iz Požege, međutim, oni ga nisu mogli gasiti, ne mogu tamo vozilom, a ovde na leđima da nose kroz vatru – ne mogu da priđu", objašnjava Tomislav Bondžulić iz Kalenića.
Za rekonstrukciju prilaznog puta, koji je odnela poplava, obraćali su se više puta lokalnoj samoupravi.
"Predsednik je promenjen, kao što znate, pre dve-tri godine, sad je došao ovaj novi, mlađi predsednik i ja računam da će nam izići u susret", navodi Vidan Mihajlović, predsednik MZ Kalenići.
Đorđe Nikitović, predsednik Opštine Požega, ukazuje da će lokalna samouprava uraditi projekat. Kasnije će se, kaže, pokušati realizacija u saradnji sa "Srbijavodama" i Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima.
"Bez njihove pomoći teško da ćemo moći da realizujemo izgradnju tog mosta, koji je bez sumnje, od značaja za lokalno stanovništvo sela Kalenići, Zaselje", dodaje Nikitović.
Vlasništvo nad površinama sa odsečene strane Kalenića ima 65 domaćinstava, koji žive u nadi da ipak neće biti zaboravljeni, kao prethodnih sedam godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.