Izvor: Blic, 03.Jan.2018, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekti zaštite od poplava u Srpskoj: U sanacije uloženo 180 miliona KM

Poplave u RS pre skoro četiri godine prouzrokovale su štetu koja je procenjena na dve milijarde maraka, nakon čega je obezbeđen novac za zaštitu od poplava.

U Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ navode da su u prošloj, 2017. godini, ostvarili 95 odsto od planiranog programa i finansijskog plana te najavljuju mnoge projekte i u novoj 2018. godini.

Najznačajniji projekti bile su hitne mere sanacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vodoprivrednih objekata koji su uništeni u poplavama 2014. godine, a koji su finansirani iz Fonda solidarnosti.

Direktor Javne ustanove „Vode Srpske” Milan Kikić, navodi da je u proteklom periodu realizovano više od 90 mera u 19 opština.

- U okviru projekta „Hitnih mera zaštite od poplava“, koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke uradili smo rekonstrukciju savskog nasipa u dužini od 14 kilometara u opštinama Gradiška i Kozarska Dubica, rekonstrukciju korita reke Drinjače u Šekovićima, regulaciju korita reka Tavije u Kostojanici i Velike Usore u Tesliću. Najznačajnija mera je sanacija 19 crpnih stanica u sliku reke Save - rekao je Kikić.

Do sada je u oblast zaštite od poplava uloženo i pripremljeno kroz projekte 180 miliona maraka.

Potpisani su ugovori za izvođenje radova u vrednosti 100 miliona maraka, a novac je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke u iznosu od 110 miliona KM, kredita Svetske banke od 26 miliona, Fonda solidarnosti u iznosu 24 miliona i IPA fondova u iznosu od 20 miliona KM.

- U prethodnim godinama rekonstruisali smo 20 kilometara savskog nasipa i pet kilometara nasipa reke Bosne na području Šamca i Modriče. U naredne dve godine planiramo da rekonstruišemo još 40 kilometara savskog nasipa na području Srpca, Gradiške i Broda, kao i 90 kilometara kanalske mreže – najavio je Slaviša Savić, pomoćnik direktora za Sektor upravljanja vodama u oblasnom rečnom slivu Save.

On dodaje da će tokom 2018. godine biti realizovani značajni kapitalni projekti poput početka radova na izgradnji Drinskog nasipa u dužini od 33 kilometra, rekosntrukcija kanalske mreže u Semberiji, regulacija reke Miloševice u Prijedoru.

Urađene studije

U tekuće održavanje vodoprivrednih sistema i objekata 2017. godine uloženo je više od dva miliona maraka.

Nabavljena je i mehanizacija za održavanje u vrednosti od 350.000 KM.

U skladu sa direktivom EU u oblasti kvaliteta vode urađene su neophodne studije kako bi se postigao dobar status kvaliteta vode.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.