Potraga za nestalima u poplavama, pronađen muškarac u Atini

Izvor: RTS, 16.Nov.2017, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za nestalima u poplavama, pronađen muškarac u Atini

U grčkoj oblasti Mandra u zapadnom delu prestonice Atine, jedan čovek od prijavljenih šest nestalih je pronađen, ali je u međuvremenu prijavljena još jedna nestala osoba zbog čega je broj nestalih usled velikih bujica ostao nepromenjen.
Kako javlja ANA, muškarac čiji je nestanak prijavila njegova porodica, pronađen je u svom automobilu živ i zdrav, čime je broj nestalih privremeno smanjen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na pet.

Međutim, ubrzo nakon toga, vatrogasna služba je izvestila da se nova osoba ubraja u spisak nestalih, čime je broj ponovo vraćen na šest osoba.
Nova osoba je, kako se navodi, muškarac srednjih godina koji je otišao u lov u sredu i od tada mu se gubi svaki trag.
Kako su agencije ranije danas prenele, vatrogasna služba je saopštila da spasilačke ekipe tragaju za šest osoba čiji je nestanak prijavljen usled velikih bujica u kojima je poginulo najmanje 14 osoba.
Operacija spasavanja i traganja danas se sprovodi u oblasti Mandra, gde su juče u ogromnim poplavama nakon velike kišne oluje putevi pretvoreni u bujice blata i šuta u kojima su se automobili zakucavali u zgrade, preneo je AP.
Vlada je danas proglasila dan žalosti, a škole u toj oblasti su drugi dan zaredom zatvorene.
Prema ranijim pisanjima agencija, u bujičnim poplavama je nastradalo 15, a povređeno 17 osoba.
"Ovo su veoma teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu", rekao je grčki premijer Aleksis Cipras u obraćanju javnosti, preneo je Rojters.
Naveo je da će odmah i bez odlaganja biti usvojene mere podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća.
ANA je, pozivajući se na Generalni sekretarijat civilne zaštite, izvestila da je među poginulima 10 muškaraca i pet žena, dok je 11 muškaraca i šest žena povređeno.
Srpski zvaničnici uputili telegrame saučešća
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je telegram saučešća premijeru Republike Grčke Aleksisu Ciprasu, povodom stradanja ljudi u bujičnim poplavama koje su pogodile tu zemlju.
"U ime Vlade Srbije i u svoje ime, izražavam saučešće vama, grčkoj vladi, porodicama i prijateljima nastradalih u poplavama koje su zahvatile Republiku Grčku. Pogođeni tugom, izražavamo našu duboku žalost zbog velikog gubitka koji je pogodio naš prijateljski grčki narod", saopšteno je iz Vlade Srbije.
Takođe, predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković uputila je telegram saučešća predsedniku parlamenta Grčke Nikolaosu Vucisu.
"Sa dubokom tugom primili smo vest o tragičnim poplavama koje su pogodile Vašu zemlju i odnele ljudske živote. Dozvolite mi da Vama, članovima Grčkog parlamenta i čitavom narodu Grčke u ime Narodne skupštine Republike Srbije i u svoje lično ime, uputim izraze dubokog saučešća i solidarnosti", navodi se u telegramu saučešća.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je telegram saučešća gradonačelniku Atine Jorgosu Kaminisu.
Podsetio je da Beograđani i svi građani Srbije iz ličnog iskustva sa poplavama 2014. godine znaju da su ovo teški trenuci za Grčku, koje, kako je poručio gradonačelniku Atine "proživljavamo zajedno sa vama".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.