Osmeh vredniji od reči! Vanja opet ima svoj mali svet

Izvor: Blic, 18.Nov.2014, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmeh vredniji od reči! Vanja opet ima svoj mali svet

„U mojoj sobi na jednom malom zidu napisala sam ‘Moj mali svet‘ i izlepila fotografije. A onda je sve nestalo“, priča Vanja Filipović (15), čija je porodična kuća u Obrenovcu srušena u majskim poplavama.

Od svega što je porodica Filipović imala ostala je samo jedna fotografija, koja je u trenutku kada se kuća srušila izletela kroz prozor. Sve što su godinama kućili nestalo je pod vodom. Nekoliko meseci živeli su u bakinom malom stanu, ali su većinu dana provodili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u šupi koja je odolela vodi. Međutim, sreća im se osmehnula, pa su prekjuče dobili novi dom, koji su im dodelili “Blic fondacija” i TV „Prva”.

- Iz kuće nismo mogli ni kašiku da izvučemo. Sve je stajalo pod vodom gotovo 30 dana i sve je bilo kontaminirano. U toj kući sam se rodio pored peći, tu sam živeo sa suprugom i decom i u njoj su ostale sve moje uspomene - detinjstvo, mladost, a nadao sam se i starost - priča Miroslav Filipović (53).

Godinama su sa strepnjom gledali u Savu, ali ovog puta nesreća je u talasima došla iz drugog pravca, onog iz kojeg su se najmanje nadali. U trenutku poplave, Vanja je bila kod tetke, pa je bračni par odbio da bude evakuisan dok ne pronađu mlađu ćerku.

- To dok ne vidite i ne doživite, ne možete da zamislite. Mlađa ćerka je bila u tetkinom stanu, a nisam mogla na telefon da dobijem ni stariju, koja ima malo dete i koja je u tom trenutku bila trudna. Život nam se u nekoliko sati pretvorio u scenario najgoreg horor filma. Agonija, krici, voda, blato do kolena. I danas se ježim - priča Marina Filipović, kojoj su nakon poplava dijagnostikovani dijabetes i tumor na materici, koji će joj biti operisan naredne nedelje.

Filipovići kažu da je poplava mogla da odnese sve materijalno, ali osmeh i želju za boljim životom nikada. Tugu koju su osećali nestala je useljenjem u novu kuću, u kojoj Vanja ponovo ima svoju sobu.

- Pobediću ja i bolest i sve. Sada imamo dom i ne možemo da vam opišemo sreću, a Vanjinu sobu ćemo da uredimo identično kao staru, kako bi ponovo mogla da ima svoj mali svet. Hvala “Blic fondaciji” i TV „Prvoj” na šansi za nov početak - kaže Marina.

„Blic fondacija“ je zajedno sa TV „Prvom“ i Ivanom Ivanovićem organizovala emisiju “Pozovi, pomozi” kojom je omogućeno da gledaoci doniraju putem poziva i razgovora sa javnim ličnostima. Prikupljeno je više od 22 miliona dinara, što je omogućilo da se izgradi 10 kuća od 55 kvadratnih metara i tako najugroženijim porodicama koje su u poplavama izgubile svoje kuće obezbedi novi dom. Ove kuće su prve izgrađene i prve useljene kuće nakon majskih poplava u Obrenovcu. U njih je 16. novembra useljeno 10 porodica - jedna tročlana, sedam dvočlanih i dve jednočlane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.