HAOS NA JUGU FRANCUSKE, OPŠTI POTOP, POGOĐENI I PIRINEJI: Jako nestabilno grmljavinsko nevreme UDARILO sa Mediterana (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Sep.2023, 00:46

HAOS NA JUGU FRANCUSKE, OPŠTI POTOP, POGOĐENI I PIRINEJI: Jako nestabilno grmljavinsko nevreme UDARILO sa Mediterana (VIDEO)

Obilne padavine usledile su nakon veoma toplog perioda

Južne predele Francuske u poslednja 24 časa zahvatile su ekstremno obilne padavine, pri čemu je u jednom danu palo kiše koliko u proseku padne za godinu dana.

Na području Centralnog masiva za manje od 24 časa na pojedinim lokacijama palo je i do 500 litara kiše po kvadratnom metru, pa su nastale katastrofalne poplave na manjim tokovima i potocima.

Srećom, reč je o slabo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naseljenoj oblasti, pa se ne beleže štete poput onih u Grčkoj i Libiji kada su pale slične količine padavina. U Grčkoj su nastale katastrofalne poplave, uz preko deset poginulih, dok je na severoistoku Libije poginulo preko 11.000 ljudi, a oko 10.000 se vodi kao nestali.

⛈ On dépasse localement les 500 mm dans les Cévennes héraultaises et la Lergue subit une crue majeure à Lodève ! Grande prudence ! (© Pierre Guiraud) pic.twitter.com/juSYBIXEtn

— Météo Express (@MeteoExpress) September 16, 2023

Inače, nad Atlantikom zapadno od Pirinejskog poluostrva nalazi se prostran ciklon, koji donosi veoma nestabilno vreme Španiji, Portugaliji, ali i Francuskoj.

Jako južno strujanje sa Mediterana, dovelo je uzdizanja veoma vlažne vazdušne mase iznad Centralnog masiva, pri čemu se nastale veoma obilne padavine, a razlog ekstremno obilnih padavina je i taj što su grmljavinske oluje bile skoro nepomične i natapale jednu te istu oblast.

Pre nekoliko dana u Francuskoj se završio talas nezapamćenih vrućina, pa je u Parizu izmerena najviša temperatura ovog leta od 35 stepeni, a na jugu Francuske najviše ikada u septembru od 39°C.
Pogledaj vesti o: Poplave,   Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.