Izvor: Blic, Tanjug, 14.Jul.2009, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Ukidanje viza stanovnicima Kosova tehničko pitanje

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana je izjavio danas u Prištini da je na institucijama zemalja da ispune uslove kako bi postali deo procesa liberalizacije viza.



Tokom posete Kosovu Solana se sastao sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom i premijeriom Hašimom Tačijem i tom prilikom je rekao da "Kosovo, Albanija i Bosna i Hercegovina treba da ispune standarde za proces liberalizacije viza, što podrazumeva kontrolu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << državnih granica, pasoše sa evropskim standardima i druga pitanja vezana za granične prelaze. Proces (liberalizacije viza) će se nastaviti i mi želimo da što brže i druge zemlje ispune kriterijuma i da proces ide napred", rekao je Solana.

Liberalizacija viza nije političko već pre svega tehničko pitanje i to će zavisiti od svake zemlje posebno, koliko su spremne i sposobne da ispune predviđene kriterijume. On je poručio kosovskim liderima da Euleks nije taj koji će kontrolisati granice ili izdavati pasoše sa evropskim standardima, već da je to posao vlade Kosova.

Predsednik Kosova Fatmirt Sejdiu je rekao da je "veoma siguran u evropsku perspektivu Kosova i da je ubeđen da Kosovo neće ostati van evroatlanskih procesa". On je istakao da je na unutrašnjem planu najznačajnije pitanje prava i slobode manjinskih zajednica. Zajedno sa spercijalnim predstavnikom EU na Kosovu Piterom Fejtom i šefom misije Euleksa Iv de Kermabonom, Solana je posetio sedište misije Euleka i govorio predstavnicima te misije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.