Đelić: Izvesno da će vize biti ukinute 19. decembra

Izvor: Blic, Tanjug, 12.Nov.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Izvesno da će vize biti ukinute 19. decembra

Dileme više nema, građani Srbije od 19. decembra moći će da putuju sa novim crvenim pasošem u EU bez viza. „Izvesno je da će od 19. decembra biti ukinute vize", rekao je u Briselu Božidar Đelić. On je dodao da Srbija nastoji da zatraži kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine, čak iako ne dođe do deblokade prelaznog trgovinskog sporazuma.

Đelić kaže da srpske vlasti ulažu sve napore da se za aplikaciju Srbije za članstvo u Uniji izdejstvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jednoglasna podrška među članicama EU, čak i ako ne stupi na snagu prelazni trgovinski sporazum EU-Srbija. Đelić je o tome razgovarao sa evropskim komesarom za proširivanje Olijem Renom kome je dao novi izveštaj Vlade Srbije u kojem se, kako kaže, predočava ostvareni novi napredak u demokratskim promenama, u borbi protiv kriminala, rešavanju unutrašnjih pitanja, poput usvajanja Statuta Vojvodine, izglasavanja zakona o bezbednosnoj i odbrambenoj politici Srbije.

Poslanici Evropskog parlamenta sinoć su počeli plenarnu raspravu o liberalizaciji viznog režima za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a danas u 11 časova bi trebalo da donesu formalnu odluku. „To je ključni momenat i pretposlednji korak do putovanja bez viza", istakao je Đelić i dodao da tokom glasanja „ne očekuje nikakve probleme". Debati će prisustvovati i potpredsednik Evropske komisije Žak Baro.

- Zahvalni smo celom Evropskom parlamentu za podršku koju očekujemo, ali i generalno Evropi, a naročito Sloveniji koja je pokrenula inicijativu da do vizne liberalizacije dođe i nekoliko nedelja pre inicijalno predviđenog roka od 1. januara 2010. godine - istakao je Đelić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.