Dijalog je obaveza i Srbije i Kosova! Vučić i Tači u četvrtak - potpuno neformalno!

Izvor: BKTV News, 29.Avg.2017, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dijalog je obaveza i Srbije i Kosova!" Vučić i Tači u četvrtak - potpuno neformalno!

Cilj sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, kod šefice EU diplomatije Federike Mogerini, u četvrtak pre podne u Briselu, jesu konsultacije oko priprema za novu fazu dijaloga u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug iz izvora bliskih kabinetu Mogerinijeve.

U Briselu kažu da će predstojeći sastanak predsednika Srbije i Kosova Aleksandara Vučića i Hašima Tačija, uz posredovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << visoke predstavnice EU Federike Mogerini, biti ”neformalne prirode”, bez eventualnih ”konačnih rešenja”, a u cilju ”konsultacija i nastavka započetih priprema na pokretanju nove faze dijaloga”.

Istovremeno, u Briselu napominju da očekuju da do nove runde dijaloga Beograda i Prištine dođe čim se formira nova vlada u Prištini i pozivaju kosovske političare da što pre završe taj posao.

”Dijalog je obaveza i Srbije i Kosova. Mi očekujemo da i nova vlada preuzme te obaveze”, kaže neimenovani zvaničnik EU za Tanjug.

Tanjugovi izvori takođe podsećaju da su se tokom prethodnog sastanka, početkom jula ove godine, dve strane dogovorile da počnu sa pripremama za otvaranje ”nove faze dijaloga”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je najavio da će se ona baviti ”suštinskim stvarima” i dugoročnim rešavanjem odnosa Srba i Albanaca.

U međuvremenu, predsednik Vučić je u srpskoj javnosti pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji.

U Briselu ni ovoga puta nisu želeli da komentarišu činjenicu da se format dijaloga između Beograda i Prištine praktično već promenio sa nivoa premijera na nivo predsednika.

Naglašava se da je na dve strane da se dogovore o samom formatu razgovora, ali da iza svake strane mora postojati vlada, koja će da omogući rad i podršku u okviru dijaloga

Iz kabineta Federike Mogerini najavaljeno je da će se u četvrtak razgovarati i o primeni do sada postignutih dogovora u okviru dijaloga.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu napominju da među dogovorenim tačkama Briselskog sporazuma ima onih koje su primenjene, onih koje su u ”fazi implementacije”, kao i - ”i dalje otvornih pitanja”.

U EU se kao i dalje otvorena pitanja iz Briselskog sporazuma navode formiranje Zajednice srpskih opština i energetika.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kod Mogerini "neformalno", bez eventualnih "konačnih rešenja"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2017

Cilj sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, kod šefice EU diplomatije Federike Mogerini, u četvrtak pre podne u Briselu, jesu konsultacije oko priprema za novu fazu dijaloga u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug iz izvora...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.