Zanatsko pivo i hmelj šansa za Vojvodinu

Izvor: B92, 04.Jun.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanatsko pivo i hmelj šansa za Vojvodinu

Novi Sad -- Vojvodina je za opremu za male pivara ove godine izdvojila 20 miliona dinara, biće ponuđena i sredstva za razvoj hmeljarstva.

Na srpsko-češkom poslovnom forumu "Budućnost pivarstva u Vojvodini 2019“ u Privrednoj komori Vojvodine, tema je bila proizvodnja zanatskog piva u Vojvodini, potencijali razvoja pivarske industrije i iskustva čeških kompanija u pivarstvu, saopštila je PKV.

Predsednik PKV Boško Vučurević naglasio je da je poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina izbor piva u domaćoj ponudi daleko veći i da je sve više malih zanatskih pivara.

„Posebno nam je bitna činjenica da se velike količine zanatskog piva izvezu iz naše zemlje", rekao je on i dodao da sama činjenica da se u kontinuitetu registruju nove male pivare govori o atraktivnosti i perspektivi ovog biznisa.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković rekao je da su vinarstvo i pivarstvo neodvojivi od gastronomije i turizma, i predstavljaju turistički resurs koji brendira Vojvodinu.

„U nekoliko kontingenata pomogli smo male proizvodjače piva kroz mašine, opremu, sirovine i ambalažu. Dvadeset miliona dinara izdvojeno je ove godine za male pivare i kreiran je poseban program subvencija za nabavku mašina i opreme", izjavio je Đoković.

Tokom foruma koji su organizovale PKV i Agrarna komora Češke pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković je naglasio da je cilj da se steknu nova znanja o tehnologijama, jer je Češka jedan od lidera u svetu po proizvodnji piva. On je istakao da će pokrajina ove godine prvi put finansirati konkurs za preradu hmelja.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.