Zabranjeno pivo u Karlsbergu?!

Izvor: Glas javnosti, 09.Apr.2010, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjeno pivo u "Karlsbergu"?!

KOPENHAGEN - Zaposleni u "Karlsbergu" (Carlsberg) danas napuštaju radna mesta u znak protesta pošto je danski proizvođač piva pooštrio disciplinu i uklonio hladnjake s pivom iz radnih prostorija, saopštio je predstavnik kompanije.

Radnici iz skladišta i proizvodnje u "Karlsbergovim" pivarama u Danskoj pobunili su se protiv nove politike kompanije koja im dozvoljava da piju pivo samo tokom pauze za ručak i to u kantini. Ranije su mogli da se posluže pivom tokom dana iz hladnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << postavljenih oko radnih mesta.

Jedino ograničenje je bilo "da se ne sme napiti na poslu. Svako je bio dužan da bude odgovoran," kaže predstavnik kompanije Jens Beke (Bekke).

Češka: Sve manje pivopija

PRAG - U Češkoj je lane proizvedeno za 5,9 odsto manje piva nego 2008, jer je i ta grana, kao i druge, pogođena padom potražnje, ukazao je izvršni direktor Češkog saveza proizvođača piva i slada Jan Veseli.

Još nije saopšteno kolika je bila ukupna proizvodnja u hektolitrima i zvanični podaci za celo tržište, uključujući i pivare koje nisu u Savezu, biće na raspolaganju početkom leta.  S obzirom na to da pivare udružene u Savez učestvuju sa više od 90 odsto u ukupnoj proizvodnji, može se proceniti da će ona kretati oko 18,7 miliona hektolitara, dok je 2008. u Češkoj bilo proizvedeno 19,8 miliona hektolitara piva, prenosi Tanjug.

U međugodišnjem poređenju poboljšao se bilans malih pivara, dok su tri najveće - "Plzenjski prazdroj", "Staropramen" i "Hajneken" (Heineken), koje pokrivaju oko tri četvrtine tržišta, smanjile proizvodnju. "Prazdroju" i "Hajnekenu" je proizvodnja opala za pet, a "Staropramenu" za sedam odsto. Prošle godine je, posle deset godine, prestala da raste potrošnja bezalkoholnog piva. Jedina vrsta piva čija potrošnja je znatno povećana je odležalo pivo, takozvani "ležak".

Ta promena ne mora da znači da su češke pivare prešle sa slabijih na jača piva. Veliki uticaj na brojke imao je prelazak "Plzenjskog prazdroja" na proizvodnju "gambrinusa" od 11 procenata, koje je svrstano upravo u kategoriju "ležaka".

Na statističke podatke je uticao i potez "Hajnekena" koji je agresivnom reklamnom kampanjom podržao jedanaestoprocenti "zlatopramen" u PET bocama. Upravo je ta plastična ambalaža zabeležila lane meteorski uspeh - njena prodaja je povećana čak 45 puta.

Vozači "Karlsbergovih" kamiona pridružili su se štrajku u znak podrške, mada se nova pravila ne odnose na njih. Vozači mogu da ponesu tri piva iz kantine jer često nemaju vremena da tamo ručaju.

Alkoholna isparenja pokreću uređaj za blokiranje rada motora kamiona što sprečava vozače da voze pijani, kaže Beke.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.