Svet pije sve više piva

Izvor: B92, 26.Dec.2012, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet pije sve više piva

Globalna potrošnja piva 26. godinu za redom raste: japanska korporacija Kirin Holding objavila je danas da je u prethodnoj godini popijeno skoro 189 miliona kilolitara piva u svetu, odnosno 3,8 odsto više nego godinu dana ranije.

Kirin institut za hranu i životni stil, istraživački ogranak istoimene korporacije, saopštio je da je količina popijenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piva u 2011.godini dovoljna da se "popuni" tokijski glavni bejzbol stadion 152 puta.

Povećano konzumiranje piva u poslednjoj posmatranoj godini, duguje se naglom rastu potražnje u ekonomijama u razvoju, poput Kine i Brazila.

Kina je i dalje svetski "pivopija" broj jedan - devetu godinu za redom, sa godišnjim rastom od 10,7 odsto. U najmnogoljudnijoj zemlji, popijeno je 49 miliona kilolitara piva, što je više od jedne četvrtine svetske potrošnje (26,8 odsto).

SAD su na drugom mestu, mada je potrošnja piva opala za 1,2 odsto. Slede Brazil i Rusija.

Kombinovana potrošnja u Aziji i Centralnoj i Južnoj Americi čini 51,4 odsto svetske potrošnje i prvi put je premašila "polovinu", prenosi agencija Kjodo.

Japan je na sedmom mestu svetke liste, mada je potrošnja piva opala za 3,7 odsto u prethodnoj godini u odnosu na godinu dana ranije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.