Smrtonosni falsifikat

Izvor: Vostok.rs, 18.Sep.2012, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtonosni falsifikat

18.09.2012. -

Broj žrtava falsifikovanog alkohola u evropskim zemaljama raste. Od trovanja metanolom umrlo je četvoro Poljaka. Ukupan broj postradalih u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj premašio je 60 osoba.

Odakle su stigli krivotvoreni napici, za sada nije jasno. U Pragu smatraju da su ga Češku uvezli iz Poljske. Varšava, naprotiv, sumnja da je kriminal izvršen u Češkoj. Detalje je utvrdio doipsnik agencije RIA Novosti u Varšavi Jevgenij Bezjeka.

- Poljska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je u nedelju posle Češke obustavila prodaju čeških alkoholnih pića, osim piva i vina. Carinska služba je pooštrila proveru južne granice. Bile su objavljene fotografije etiketa pod kojima su se prodavali napici opasni po život. U ponedeljak glavni sanitarni inspektor Poljske Marek Posobkevič nije isključio da dva od četiri slučaja mogu biti vezana za češki šverc. Trenuto veza između poslednjim trovanjima i alkohola iz Češke se utvrđuje.

Sa svoje strane češka štampa pretpostavlja da otrovni metanol ima poljsko poreklo. Njegov izvor mogu da budu sredstva za pranje koja stižu iz susedne zemlje. Ali kako bi se konačno utvrdio izvor trovanja, potrebne su ozbiljne analize, smatra doktor medicinskih nauka, akademik Igor Gundarov.

- Ako se govori o ovom alkoholu, njegovo dejstvo je krajnje nepovoljno. Razara se nervni centar u kori velikog mozga, povređuje se vizualni centar, čovek oslepi, moguć je smrtonosni ishod. Ako se ozbiljno odnosimo, treba pogledati da li je ova supstanca tamo postojal aili ne, ko je sprovodio analizu. Vrlo je teško samo tako reći da su ljudi otrovani metil-alkoholom.

Od neodgovarajućeg alkohola u Češkoj je za dve nedelje postradalo već više od 20 osoba. 35 je hospitalizovano. Još osam osoba je dospelo u bolnicu u susednoj Slovačkoj. Međutim predstavnic kompanije čiju produkciju su kupili postradali tvrde da nemaju veze sa incidentom. Po njihovim rečima, neki zlonamernici su kopirali etikete njihove produkcije i nalepili na boce sa opasnim sadržajem. Tako da sama firma ne snosi odgovornost za tragediju. Pri tome svi postradali su izjavljivali da su votku i rum kupovali u velikim supermarketima i prodavnicama. Uspesi policije se za sada ograničavaju samo jednim hapšenjem: pod sumnjom za umešanost u trgovinu falsifikovane robe u Češkoj je zadržan 36-godišnji muškarac.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.