Slika dana: RAJAČKO GROBLJE VINARA, INSPIRACIJA FILMADŽIJA

Izvor: TimockeVesti.net, 24.Avg.2023, 04:35

Slika dana: RAJAČKO GROBLJE VINARA, INSPIRACIJA FILMADŽIJA

Ovo je jedinstvena „večna kuća“ na Balkanu, varovatno i Evropi i nalazi se u vinogorju rajskog sela Rajac kod Negotina. Groblje je nastalo kad i čuvene rajačke pivnice, sredinom 18. veka. Domaćini, vinari, kad su odlazili na onaj svet želeli su da to bude blizu svojih kamenih kuća u kojima su čuvana najkvalitetnija vina od autohtonih sorti grožđa, najviše od bagrine i crne tamjanike. Druga želja bila im je da im rodbina podigne dvometarske spomenike od kamena peščara istog onog >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << ugrađivanog u temelje i zidove pivnica.
Spomenici su „ukrašeni“ raznim crtežima sa malo reči. Toliko su atraktivni da su ovde snimani i kadrovi nekih naših i ruskih filmova (Čarlston za Ognjenku, Hotel Beograd). Tradicija je ostala do današnjih dana. Kad vinar i vinogradar završe životni put meštani ga ispraćaju glavnom ulicom kroz vinarski grad, dok se usput sve vreme prosipa vino do groblja.
Najbolju priču o groblju na rajačkom brdu ima vinar Željko Perić čija je pivnica otvorena daleke 1887. godine. Željko je šesto koleno rajačkih vinara.
Članak Slika dana: RAJAČKO GROBLJE VINARA, INSPIRACIJA FILMADŽIJA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.