Šest meseci zatvora za kopilota koji se napio pre leta

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2015, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest meseci zatvora za kopilota koji se napio pre leta

Kopilot iz Letonije koji je priznao da je pio viski i pivo nekoliko časova pre leta aviona kompanije "Er Baltik" iz Norveške prema Kritu osuđen je na kaznu od šest meseci zatvora.

Još dva člana posade dobila su kazne od 45 i 60 dana zatvora. Utvrđeno je da je kopilot star 38 godina iamo skoro sedam puta više alkohola u krvi od zakonske granice. On je rekao da je sa svojim kolegama popio dve boce viskija pre nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << što su prešli na pivo. "Izgubili smo kontrolu", rekao je kopilot pred sudom.

Posadu je testirala norveška policija posle anonimne dojave.

Oni su počeli da piju alkohol u 15 časova 7. avgusta i završili oko 20 časova, ali su, prema rečima kopilota, izgubili kontrolu nad količinom jer su bili umorni od tri uzastopna leta. On je pio pivo iza ponoći sledećeg dana, oko četiri časa pre planiranog leta sa 100 putnika.

Kopilot je prvobitno osuđen na osam meseci zatvora, ali mu je kazna umanjena jer je priznao optužbe. On još nije odlučio da li će se žaliti.

Kapetan star 50 godina još je u pritvoru, a sudiće mu se 17. septembra. On je odbacio deo optužbi koje mu se stavljaju na teret. U izveštajima se navodi da je u krvi imao dvostruko više alkohola od zakonskog ograničenja.

Kompanija "Er Baltik" saopštila je da je, posle ovog incidenta, uvela dodatne bezbednosne mere, uključujući alko-test pre početka rada za sve najvažnije članove avionskih posada.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.