Rast izvoza u zapadnobačkom okrugu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2020, 11:46

Rast izvoza u zapadnobačkom okrugu

U prva tri meseca zapadnobački okrug ostvario je izvoz preko 80 miliona evra, što je za 1,7 više odsto u odnosu na isti period prošle godine. Uvezeno je 62 miliona evra robe i ostvaren suficit od 18 miliona evra. Izvoz je u martu smanjen za oko 10 procenata, a kako objašnjavaju u privrednoj komori Sombor, procenat nije zanemarljiv, ali je podnošljiv obzirom na situaciju u selom svetu. Kada je reč o najvećim izvoznicima u okrugu, među kojima su francuska kompanija Laktalis Somboled, Seveplant >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Kule i Apatinaska pivara, kažu da se promet obavljao nesmetano i da unapređenje privrednog ambijenta tek predstoji, smanjenja zarada i otpuštanja radnika nije bilo.

Tokom prethodnih meseci izvoz je bio kontinuiran, ali nema prognoza za situaciju na svetskom ekonomskom tržištu do kraja godine, kažu u jednom od tri najveća rasadnika u Evropi. Seveplant iz Kule je među najvećim izvoznicima sertifikovanih sorti jabuka, krušaka, šljiva i trešanja iz Srbije sa plasmanom od sedam miliona sadnica godišnje namenjenih stranom tržištu.

"Povećavamo proizvodnju, a što se tiče izvoza nadamo se da će isti procenti ostati. Ne može se sada ništa detaljno prognozirati i kako će to biti u ovom poslu. Pitanje je kakva će biti situacija sa turbolencijama na svestkom ekonomskom tržištu. Od mera koje su date privredi kao pomoć, iskoristili smo mogućnost od 30.000 dinara po zaposlenom, a pre dve godine smo koristili državne subvencije.", rekao je Nenad Purić, zamenik direktora "Seveplant" Kula.

Izvoz mleka i mlečnih proizvoda odvijao se nesmetano, a godišnja proizviodnja je 57.000 tona, ističu u francuskoj kompaniji Laktalis.

"Somboled je otkupljivao i dopremao u fabriku kompletnu količinu mleka koja je i bila ugovorena sa svih domaćih farmi, a sarađujemo sa 200 komercijalnih porodičnih farmi, a to je na dnevnom nivou oko 200 tona sirovina", izjavio je Dejan Sopka, direktor fabrike Laktalis - Somboled Sombor.

Uvoz je povećan za 3,7 odsto bez obzira na negativan ekonomski trend, kažu u priverdnoj komori Sombor.

"Kada je u pitanju poljoprivreda zabeležili smo porast u izvozu i kod žitarica oko 20,6 odsto, izvoz jabuka iznosio je 66,2 procenta, a izvoz sadnog materijala se pokazao značajan, jer je dostigao 355 procenata što je ove godine i te kako primetno",rekao je Zoran Bulatović, direktor Regionalne privredne komore Sombor.

U Apatinskoj pivari ističu da nisu koristili pomoć države, osim za odlaganje plaćanja poreza, doprinosa i naknada za zarade. U prethodnom periodu izvoz u Evropu nije obustavljen.

Najveći izvoznici zapadnobačkog okruga zapošljavaju značajan broj radne snage, a što je najvažnije u prethodnom periodu nije bilo otpuštanja radnika niti smanjenja zarada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U prva četiri mjeseca izvoz manji za 12,7 odsto, a uvoz za 14,8 odsto

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Maj.2020

SARAJEVO - BiH je za prva četiri mjeseca ove godine izvezla robu vrijednu 3,325 milijardi KM, što je za 12,7 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz manji za 14,8 odsto i iznosio je 5,421 milijardu KM.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.