Priština uvodi takse i Tirani!?

Izvor: Mondo, 22.Maj.2019, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština uvodi takse i Tirani!?

Priština je najavila da bi za dva meseca mogla uvesti taksu od 100 odsto na proizvode iz Albanije ukoliko Tirana ne ukloni prepreke za izvoz brašna, piva i krompira s Kosova, tvrdi predsednik Privredne komore Tirane Nikolin Jaka.

Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Ovakav razvoj situacije usledeo je posle neuspešnog sastanka predstavnika Tirane i Prištine na kojem dve strane nisu uspele da se dogovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << o načinu rešavanja problema u vezi s izvozom ova tri kosovska proizvoda u Albaniju.

Prema pisanju prištinske "Gazete ekspres", na jučerašnjem sastanku o trgovinskim olakšicama za Prištinu je umesto dogovora došlo maltene do ultimatuma pod pretnjom trgovinskog rata, kakav je Priština nametnula Beogradu, 21. novembra.

Suštinski, problem u trgovinskim odnosima Tirane i Prištine nastao je jer su kosovske vlasti uklonile sve prepreke u vezi sa albanskim izvozom na Kosovo, ali vlasti u Albaniji još nisu ispunile svoj deo tog načelnog dogovora.

Jaka je naveo da su se privremene prištinske institucije obavezale da će ukloniti sve prepreke na uvoz iz Albanije, ali da albanska Vlada nije ispunila svoje obaveze prema Prištini.

Albanija protiv odluke Prištine o povećanju poreza

"Kosovska vlada će uvesti recipročne mere u trgovini sa Albanijom ukoliko za dve meseca ne budu uklonjene prepreke za izvoz brašna, piva i krompira", rekao je u Tirani Jaka.

Priština je, uz Italiju, ključni albanski trgovinski partner.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.