Izvor: B92, 09.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje akciza - najlakša mera

Beograd -- Kako bi se nadoknadili gubici koji će nastati zbog jednostrane primene SSP-a, Vlada je u nacrtu novog budžeta povećala akcize na naftu, cigarete, kafu i pivo.

Činjenica da će od 1. januara 2009. Srbija početi jednostrano da primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, konkretno znači smanjenje ili ukidanje carina za proizvode Evropske unije, a samim tim i manje prihoda u budžetu Srbije za iduću godinu.

Kako bi se nadoknadili gubici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog jednostrane primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji konkretno znače smanjenje ili ukidanje nekih carina, Vlada je u nacrtu novog budžeta povećala akcize na naftu, cigarete, kafu i pivo.

Ekonomisti kažu da je povećanje akciza najlakši način za dodatne prihode u budžet.

Sadašnja visina akciza na dizel gorivo biće uvećana za pet, a na benzin za jedan dinar.

Akcize za sve vrste cigarete biće prvo uvećane za dva dinara, a zatim će uslediti povećanje za dva odsto u odnosu na postojeću cenu.

Za pivo akcize će biti veće za dinar i po po litru, a za kafu za 10 odsto od postojeće cene.

Do poskupljenja je došlo jer je to jedan od najlakših načina da se popune rupe u budžetu, kaže saradnik Instituta za tržišno istraživanje Saša Đogović.

"Postavlja se pitanje zašto ne idu akcize na alhoholna pića, a ne samo na pivo ili kafu. Kod nas je pivo, izgleda, postalo luksuzna roba, ali i kafa, a to su robe koje se najčešće koriste. Zato su, u stvari, tu stavljene akcize, odnosno nameti”, smatra Đogović.

Inflacija ili neophodnost?

Akcize su najizdašniji izvor punjenja budžeta i zbog toga je razumljiv ovakav potez Vlade, smatra i Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta.

Međutim, zbog toga što će poskupeti neki od najprodavanijih proizvoda, promena cena će dovesti i do povećanja inflacije i pada životnog standarda, kaže Nikolić.

"Kada pogledamo strukturu tih akciza, prema mom mišeljenju, sasvim je opravdano povećanje akciza na duvan, s obzirom da imamo najmanju cenu cigareta u okruženju, pa i u Evropi", rekao je on.

"Nemam opravdanje za podizanje akciza naftnih derivate, jer je to bila ključna komponenta u strukturi cena, koja je podizala maloprodajnu cenu naftnih derivata, a iz tih razloga mi smo i imali najveću cenu naftnih derivata u okruženju”, kazao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je ovo povećanje samo vanredno usklađivanje, sa ciljem da se pokrije deficit u budžetu koji će nastati zbog ukidanja i smanjenja carina za evropske proizvode početkom iduće godine.

Osim toga, u martu očekuju nas i redovne promene akciza.

"U skladu sa postojećim zakonom o akcizama, nas već početkom sledeće godine očekuje novo podizanje akciza, jer se akcize usklađuju sa rastom inflacije iz prošle godine”, kaže Nikolić.

Pored povećanja akciza zbog tankog budžeta, kafa, pivo, cigarete i nafta će tako u martu poskupeti za dodatnih devet odsto, koliko do sada iznosi inflacija u tekućoj godini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nisu iznenađeni briselskom odlukom

Izvor: Politika, 08.Dec.2008, 23:37

Za nas je sada važno da odmah počnemo sa primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma, a u tome su saglasne sve stranke koje čine vladu – kaže Nada Kolundžija ..Srbija će od 1. januara zaista jednostrano primenjivati Prelazni trgovinski sporazum sa EU, koji predstavlja 80 odsto sadržaja SSP-a,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.