Izvor: Lepota i zdravlje, 30.Mar.2020, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pileći bataci u pivu – Gastro uživancije

Pileći bataci u pivu – Gastro uživancije

Pileći bataci u pivu su jedno od mnogih jela sa piletinom. Možete ih pripremati u ekspres loncu, ili kuvati na vatri u kazančetu ili u zemljanoj činiji, ili peći u rerni u vatrostalnoj činiji, zavisno od vremenskih prilika i vašeg raspoloženja. Pileći bataci u pivu su izdašno jelo, dovoljno za četvoročlanu porodicu. Recept za pripremu nije težak, a namirnice za prilog možete birati po svojoj volji. Jedino nepromenljivo u ovom jelu su, pored bataka, pivo i đumbir. Sve ostalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << je samo dodatak. Pileći bataci u pivu, potrebno: 1 kg pilećih bataka i/ili karabataka 1 komad đumbira veličine kockice od jednog cm ilii kašičica mlevenog suvog đumbira, 4 manja crvena luka, 4 čena belog luka, 1 kašikica meda, 3-4 kriške limuna, 1/2 l piva, so, biber, tucana ljuta paprika, začini po želji; ruzmarin, bosiljak, selen, peršun, malo ulja ili kašika masti. Pileći bataci u pivu, priprema: U šerpu, kazan, lonac, ili u čemu već kuvate, sipajte na dno malo ulja ili kašiku masti. Kada se ulje zagreje ili mast otopi, stavite piletinu da se zapeče, prvo sa jedne a onda i sa druge strane. Dok se piletina prži očistite i sitno iseckajte đumbir. Očistite i crni i beli luk, kao i krompir. Luk i krompir isecite na četvrtine ili krupnije komade. Kada piletina porumeni, dodajte đumbir, crni i beli luk, krompir, sve posolite i pobiberite, dodajte začine i nalijte jednom flašom piva. Naravno i pivo je po želji, neko više voli crno, neko svetlo. Ako kuvate u ekspres loncu ili pečete u rerni, to je dovoljna količina tečnosti da se sve kuva, ali ako kuvate na otvorenom plamenu ili u šerpi na šporetu, dodajte i malo vode, tek toliko da se sve prekrije, jer će tokom kuvanja tečnost ispariti. Napomena: Ukoliko jelo kuvate u ekspres loncu, biće gotovo za desetak minuta. Ukoliko ste se opredelili za kuvanje na otvorenom, u kazančetu, vatri ili na žaru, na tihoj vatri oko 1 sat, s napomenom da i na poklopac obavezno stavite žar. Jelo treba lagano da se krčka, kako bi bataci u pivu omekšali i meso se odvajalo od kostiju. Ako pa više volite klasiku i kuvate na šporetu u šerpi, kuvajte na srednjoj temperaturi dok se meso i krompir ne skuvaju, otprilike sat vremena. U rerni u vatrostalnoj činiji, pecite na 200-220°C oko 1 sat. Foto: Guliver/Getty The post Pileći bataci u pivu – Gastro uživancije appeared first on Lepota i zdravlje.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.