Pijanstvo protiv debljanja

Izvor: Vostok.rs, 17.Avg.2012, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijanstvo protiv debljanja

17.08.2012. -

Tek sad, sa zakašnjenjem od 11 godina, svetski mediji prenose priču o tome kako je belgijanski lobi pokušao da napravi da pivo postane glavni napitak dece od 3 do 15 godina. U jednoj privatnoj školi u gradu Haselte 2001. godine započet je neobičan eksperiment: gazirane sokove i limunadu su zamenili pivom.

To je delo predstavnika društva „Limburških prijatelja piva“ koji su ubedili rukovodstvo škole da gazirani sokovi debljaju i izazivaju rak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << a pivo je „korisno za figuru i zdravlje“. Mnogim učenicima se dopalo da legalno srču pivo, a njihovim roditeljima – kategorički ne. Srećom, inicijativa lobija piva je neuspela, a u suprotnom slučaju je mogla da dovede do veoma fatalnih posledica. Zato je alkoholizam, a posebno dečiji – bolest praktično neizlečiva –rekla je za Glas Rusije psihijatar i narkolog iz klinike „Preobraženje“ Ina Babina:

- Zavisnost se teško leči. I što ranije počinje, to se teže odrazi kasnije. A dečiji uzrast je veoma dostupan za akoholnu zavisnost. To je povezano sa mnogim faktorima: i uzrastom i nepripremljnošću hormonalnog fona, i mnogobrojnim psihološkim problemima. Za mene je bilo veoma čudno da čujem da pivo može da izleči debljanje.

Jer pivo sadrži toksične supstance koje izazivaju promene u endokrinom sistemu“, - negoduje Ina Babina. Pri sistametskoj upotrebi piva kod muškaraca se potiskuje glavni hormon – testosteron – i stvaraju se fitoestrogeni – analog ženskih polnih hormona. Odnosno, muškarci koji često piju pivo se postepeno pretvaraju u žene. Bar debljanje prolazi na čisto ženski način: stomak, pojas i grudi. A pivo je i strašan neprijatelj za srce i mozak, i još legalna laka droga, kažu lekari. Inače istraživanja koja se vrše u mnogim zemljama svedoče da se hronični alkoholizam preko piva razvija 3-4 puta brže nego preko žestokih alkoholnih pića.

U Evropi, ako je verovati prošlogodišnjem izveštaju SZO, veoma je tragična situacija s pivom. Najveće pivopije stanuju u Moldaviji, Rumuniji, Litvaniji, Češkoj, Mađarskoj, Rusiji i Ukrajini. I u Belgiji je alkohol narkotik broj jedan. Prema istraživanjima Informativno-istraživačkog centra potrošačkih organizacija zemlje, dve trećine dece na uzrastu od 11-12 godina već piju alkohol, i to za porodičnim stolom. Sa 15-16 godina već biraju koktele i aperitive, a sa 18 piju regularno. Sklonost ka alkoholizmu pokazuju i trudnice. Svake godine u Belgiji je registrovano 180 slučajeva rađanja dece sa urođenim alkoholizmom. To je potvrda da je i pored zabrane da se pije po školama, problem u Belgiji veoma velik.

Izvor: Golos Rossii, foto: SXC.hu    
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.