Nišlije još uvek bez svog piva

Izvor: JuznaSrbija.info, 03.Apr.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlije još uvek bez svog piva

Ni za šestu licitacijiu za prodaju Pivare Niš, koja je bila zakazana za juče, nije bilo zainteresovanih. Naredna će najverovatnije biti održana 7. maja.

Naredna će najverovatnije biti održana 7. maja. Jučerašnja početna cena bila je 200 miliona dinara, a obavezni depozit oko 160 miliona.

Ovo je juče za Narodne novine rekao Ljubomir Kostić, stečajni upravnik u ovoj fabrici piva. Podsećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << radi, na prvoj aukciji pivara je ponuđena za 396 miliona dinara. Preduzeće se nudi bez tereta, a niška fabrika piva je očuvana i moguće je nastaviti proizvodnju.

Pivara je u stečaju od avgusta 2013. godine, s tim da je proizvodnja prekinuta oktobra 2012. godine, kada je proizvedeno je 28.000 hektolitara piva. Ukupan kapacitet fabrike je 200.000 do 300.000 hektolitara piva.

Pre desetak godina, kupovinom akcija na berzi, većinski vlasnik fabrike postao je Jovica Stefanović Nini, ali je država zbog sumnje da je mahinacijama umanjivao vrednosti kompanija koje je imao, njegovo pravo odlučivanja blokirala, jer je Pivara najviše duovala upravo njoj.

Svi objekti, ukupne površine 22.620 kvadratnih metara, nalaze se u Igmanskoj ulici b.b. u Nišu. Vlasništvo su Niške pivare, osim jedne trafo stanice i jednog rezervoara za vodu.

Zemljište na kom se objekti Pivare nalaze je u državnoj svojini i ona je njegov korisnik. Od 3,65 hektara, koliki je krug fabrike, pod objektima je 0,94. Od njih je 13 uknjiženo, dok se u sklopu ovog poslovnog kompleksa nalazi i osam neuknjiženih zgrada. Najveća, punionica i skladište ambalaže, ima gotovo 5.400 kvadratnih metara. Druga po veličini je zgrada u kojoj pivo vri i ona ima oko 4.500 kvadrata.

Od pokretne imovine, najvažnije su mašine za proizvodnju, punjenje i pakovanje piva i sokova. Na prodaji je i veći broj vozila za transport sirovina i gotove robe. Pivara ima i internu laboratoriju, a upravna zgrada pored kancelarijskog nameštaja i opreme, ima i umetničke slike. Pored opreme za obavljanje osnovne delatnosti, fabrika ima radionicu za tehničko održavanje, restoran i diskont sa kompletnom opremom.

Oglašena proizvodno-poslovna celina je, da podsetimo, godinama služila za proizvodnju piva, gaziranih i negaziranih bezalkoholnih napitaka i sposobna je za čitav proizvodni proces, od nabavke, prevoza i skladištenja sirovina, eksploatacije vode, proizvodnje piva i bezalkoholnih napitaka, njihovo točenje i pakovanje, skladištenje i prevoz gotovih proizvoda, zaključno sa distribucijom do veletrgovina, maloprodaja, ugostiteljskih objekata i krajnjih potrošača.

Niška pivara nekada godišnje proizvodila 230.000 hektolitava piva, a poslednjih godina pred stečaj, njena proizvodnja je pala na 70.000 hektolitara.

Nišku pivaru osnovao je 1884. godine Jovan Apel, tada već vlasnik pivare u Aleksincu. Bilo je to prvo privatno industrijsko preduzeće u Nišu, koje je tih prvih godina proizvodilo između 1.100 i 2.300 hektolitara piva, zabeležili su hroničari. Pivara je tada radila na parni pogon.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.