Desetogodišnjaci umesto mleka i sokova piju pivo

Izvor: Politika, 18.Avg.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetogodišnjaci umesto mleka i sokova piju pivo

Objavljeni rezultati istraživanja među 2.200 osnovaca i srednjoškolaca u Nišu o (zlo)upotrebi alkohola, duvana i droge

Niš – Dobre i loše vesti – tako se u najkraćem može zaključiti posle objavljivanja rezultata istraživanja obavljenih među učenicima osnovnih i srednjih škola u Nišu, kakva se inače realizuju svake četvrte godine, o tome koliko, kako i zbog čega koriste alkohol, duvan i drogu. Te dobre, svakako zaslužuju da budu ispred svih, kaže Ivana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Todorović, rukovodilac istraživanja iz Odseka za prevenciju bolesti zavisnosti u Nišu.

– Naš odsek obavio je istraživanja sa Upravom za omladinu, sport i kulturu grada Niša i njime je obuhvaćeno 2.262 starijih osnovaca i srednjoškolaca. Pozitivno je što se iz godine u godinu smanjuje broj korisnika droge i što je broj pušača kod mladih znatno manji nego što je bio. Kampanja protiv pušenja i o štetnosti duvana očigledno je dala rezultate, govore naša istraživanja – ističe Ivana Todorović.

Kada je reč o drogi činjenica je da je projekat „Vršnjačka edukacija”, realizovan prethodnih godina dao izuzetne rezultate.

– U proceni da se droga prvi put uzima ne iz radoznalosti, kako se mislilo, već najviše pod pritiskom vršnjaka, pogodili smo u centar. Na osnovu saznanja od mnogih koji su probali narkotike jer nisu mogli da odbiju svoje drugove, kako ne bi bili izopšteni iz društva, krenuli smo s projektom koji je išao suprotnim smerom – da vršnjaci ubede kolebljive oko sebe koliko je konzumiranje droge loša i opasna navika. Od 2006. godine do sada više 6.000 edukatora je delovalo među vršnjacima i njihove aktivnosti dale su veoma pozitivan rezultat. Većina onih koji su se lomili oko droge prepoznala je u edukatorima grupu vršnjaka s kojom su mogli da se identifikuju u pozitivnom smislu i procenat od 7,1 odsto onih mladih koji su konzumirali marihuanu 2004. smanjio se u ovoj godini na duplo manji – sada je 3,6 odsto, rekla je za „Politiku” koordinatorka istraživanja Ivana Todorović.

Nažalost, u znatnom porastu je korišćenje alkohola, a ono što posebno zabrinjava je podatak da je sve niža starosna granica kada se počinje konzumiranje alkohola – već s deset godina proba se, ali i ozbiljno konzumira alkohol, posebno pivo. Razlog je, utvrđeno je, što se u našoj zemlji pivo prosto ne smatra alkoholom i što roditelji pokazuju visoku tolerantnost prema svojoj deci.

– Na radionicama za roditelje na naš savet da decu do napunjene 18. godine treba stalno i ozbiljno kontrolisati kada je alkohol u pitanju, najčešći odgovor odraslih bio je „da je to nemoguće”, pa čak i „da jedna čaša piva ne može da škodi”. A upravo i naša ali i istraživanja u svetu govore da je mnogo veća verovatnoća da se postane zavisnik od alkohola ako se rano krene s konzumiranjem alkoholnih pića – kaže Ivana Todorović.

Ranim počecima upotreba alkohola kod dece i porastu broja osoba koje to čine, ističe se u Odseku za prevenciju bolesti zavisnosti, doprinose svakako i veoma agresivne reklame proizvođača piva na televiziji i novinama. Posebno je simptomatično da se na jednoj strani pivo mnogo reklamira na televiziji baš u terminima za prenose sportskih takmičenja, a da u isto vreme na drugoj strani u školama, sportskim i društvenim organizacijama poput ovog niškog odseka nastoje da mlade privuku u svoje redove i usmere na bavljenje sportom.

Toma Todorović

objavljeno: 19.08.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Desetogodišnjaci umesto mleka i sokova piju pivo

Izvor: JuznaSrbija.info, 19.Avg.2013, 11:27

bjavljeni rezultati istraživanja među 2.200 osnovaca i srednjoškolaca u Nišu o (zlo)upotrebi alkohola, duvana i droge

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.