Izvor: Politika, 18.Sep.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđanke i srpski duh oduševili navijače Totenhema

Naš grad zapamtiće gosti iz Engleske po Skadarliji, Kalemegdanu, jeftinoj hrani

Uz podignute krigle pune piva i „nazdravlje” uzviknuto na lošem srpskom jeziku, dočekali su navijači engleskog fudbalskog kluba Totenhem u bašti kafića „Snežana” u Knez Mihailovoj ulici juče ekipu „Politike”. Vidno raspoloženi pred meč njihovih ljubimaca i ekipe Partizana dva dana borave u Beogradu. Zakleti „spursovci”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako širom sveta nazivaju navijače Totenhema, ležerno zavaljeni u kafanskim stolicama na glavnoj srpskoj štrafti više su ličila na ekipu dobrostojećih sredovečnih menadžera u trenucima opuštanja posle sklapanja poslovnog dogovora, nego na navijačku grupu koja prati svoj klub. Pedesetdevetogodišnji Lion Plakmen kaže da većina engleskih navijača koje poznaje danas su džentlmeni.

– Navijam za Totenhem od 1964. godine i pratim svoj klub po celom svetu. Uživam u fudbalu, druženju, putovanjima... Poslednja navijačka tuča u kojoj sam učestvovao bila je pre dvadesetak godina. Toga više nema, naši navijači su postali gospoda. U Beograd nas je stiglo između 2.000 i 3.000. Od obezbeđenja smo upozoreni da ovde može biti problema i da se krećemo isključivo Knez Mihailovom ulicom. Nismo ih poslušali i ne kajemo se. Beograđani su neviđeno ljubazni i druželjubivi. Obišao sam pola sveta, ali klima i pozitivan duh koji lebde nad centrom ovog grada naročito mi se sviđaju. Srpkinje su prelepe. Pored Ukrajinki, među kojima je moja trenutna devojka, i Šveđanki sada su mi omiljene i vaše žene – naglasio je Plakmen.

Posećivao je nekadašnje jugoslovenske gradove Dubrovnik i Split, koji su mu se jako svideli, ali ni slutio nije da je i Beograd, u kome je prvi put, tako šarmantan i lep na svoj način. Taksista, o kome samo ima reči hvale, preksinoć je pristao da mu bude svojevrsni turistički vodič pa ga je na putu sa aerodroma provozao preko Mosta na Adi, pored savskog šetališta u Bloku 45 i preko Brankovog mosta.

Nekolicina navijača koje smo sreli na Kalemegdanu kažu da će im se ovaj beogradski park urezati u sećanje, kao i hostel u Ulici braće Jerković gde su smešteni. Star je, kažu, ali sasvim pristojno izgleda, za cenu koja je bagatela.

Džon Džejms će Beograd pamtiti po Skadarliji u koju je preksinoć svratio u grupi sa dvadesetdvojicom saboraca sa tribina. Odmah sa aerodroma otišli su tamo i proveli ludu prvu beogradsku noć. Nimalo im se nije svidela starogradska muzika, ali duh i veselost ljudi koji u njoj uživaju specifičnost je po kojoj će pamtiti Beograd.

– Ne možemo da verujemo kako je kod vas hrana jeftina, a ukusna. To nas je, uz lepotu vaših žena, najviše iznenadilo. „Lav” pivo nam je omiljeno od domaćih, a za „nikšićko” smo mislili da se takođe proizvodi u Srbiji. Na sve strane smo samo nailazili na ljubaznost i nijednu neprijatnost nismo doživeli. Nadamo se da ih neće biti ni na utakmici sa Partizanom, jer smo došli da uživamo u fudbalu – naglasio je pred sinoćni meč šezdesetjednogodišnji menadžer iz Portsmuta.

------------------------------

Beograd – asocijacija na Novaka Đokovića

Engleski navijači bi voleli što više da saznaju o Beogradu, gradu koji im je poznat po tome što je u njemu stasao svetski teniski šampion Novak Đoković.

– Vi imate isto prezime kao Novak Đoković. Je li vam on neki rod, poznajete li ga, u kom delu grada je živeo, baš bih voleo da mi ispričate neku anegdotu o tom vrhunskom teniseru – zapitkivao je novinarku „Politike” jedan od navijača pozivajući se na prezime Jokić, koje je on sa čudnim naglaskom izgovarao Đoković.   

------------------------------

Engleskim policajcima grad izgleda „ekstra sigurno”

Ćaskanje engleskih navijača prekinula su, u jednom trenutku, dvojica malo mlađih Engleza, ležerno obučeni u farmerke i majice. Prolazili su pored kafića i zastali da se raspitaju kako se „spursovci” provode u srpskoj prestonici.

Njih dvojica su engleski policajci u civilu koji su dopratili navijače u Beograd i brinu da sve prođe bez incidenata.

– Zajedno sa beogradskim kolegama šetamo centrom grada i nadziremo navijače. Zasada mi Beograd izgleda kao ekstra siguran grad, ali tu smo predostrožnosti radi jer je ranije bilo neprijatnih iskustava posle utakmica engleskih klubova i Crvene zvezde – objasnio je policajac Stiven Pejn.

D. Jokić – Stamenković

objavljeno: 19.09.2014.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.