Australijanci proizveli pivo za kosmičku upotrebu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2011, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australijanci proizveli pivo za kosmičku upotrebu

SIDNEJ -

Predstavnici privatne australijske pivare su objavili da su proizveli pivo koje se konzumira u uslovima mikrogravitacije, na primer na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Piće koje je dobilo ime "Vostok 4 Pines Stout", svrstava se u klasu stauta (tamno pivo sa dodatkom prženog slada, kao i karamela i prženog ječma) izrazitog je ukusa, s obzirom da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čulo ukusa u bestežinskom stanju slabi tako da ljudu ne mogu da osete nijanse ukusa, preneo je Rojters.

Autori su testirali svoj novitet za vreme poletanja aviona, koji periodično "propada" tako da su putnici bili u bestežinskom stanju.

Posle ispijanja više od jedne litre piva "Vostok 4 Pines Stout" ekspert-dobrovoljac iz nekomercijalne organizacije "Astronauts4Hire" je pozitivno ocenio ukus, ali je ukazao na teškoće pri pijenju, jer u bestežinskim uslovima pivo ne može da se sipa.

Sem toga, mehurići Co2 u bestežinskom stanju se slabo odvajaju od tečnosti tako da piće nema uobičajen karakterističan ukus. Holandski istražvač je ranije predložio specijalnu tehnologiju pivske ambalaže, kojom se ti nedostaci prevazilaze, ali australijanci nisu precizirali da li će taj izum primeniti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pivo za kosmičku upotrebu?

Izvor: B92, 18.Maj.2011

Predstavnici privatne australijske pivare su objavili da su proizveli pivo koje se konzumira u uslovima mikrogravitacije, na primer na Međunarodnoj kosmičkoj stanici...Piće koje je dobilo ime "Vostok 4 Pines Stout", svrstava se u klasu stauta (tamno pivo sa dodatkom prženog slada, kao i karamela...

Nastavak na B92...

Pivo koje se pije u svemiru

Izvor: Radio 021, 18.Maj.2011

Predstavnici privatne australijske pivare su objavili da su proizveli pivo koje se konzumira u uslovima mikrogravitacije, na primer na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Nastavak na Radio 021...

Australijanci proizveli pivo za kosmičku upotrebu

Izvor: Vesti-online.com, 19.Maj.2011, 01:54

Predstavnici privatne australijske pivare objavili su da su proizveli pivo koje se konzumira u uslovima mikrogravitacije, na primer na Međunarodnoj kosmičkoj stanici. Piće koje je dobilo ime "Vostok 4 Pines Stout", svrstava se u klasu stauta (tamno pivo sa dodatkom prženog slada, kao i karamela i...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.