Život

Sreda, 18.05.2011.

18:40

Pivo za kosmičku upotrebu?

Predstavnici privatne australijske pivare su objavili da su proizveli pivo koje se konzumira u uslovima mikrogravitacije, na primer na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Izvor: Tanjug

Default images

Piće koje je dobilo ime "Vostok 4 Pines Stout", svrstava se u klasu stauta (tamno pivo sa dodatkom prženog slada, kao i karamela i prženog ječma) izrazitog je ukusa, s obzirom da čulo ukusa u bestežinskom stanju slabi tako da ljudu ne mogu da osete nijanse ukusa, preneo je Rojters.

Autori su testirali svoj novitet za vreme poletanja aviona, koji periodično "propada" tako da su putnici bili u bestežinskom stanju. Posle ispijanja više od jedne litre piva "Vostok 4 Pines Stout" ekspert-dobrovoljac iz nekomercijalne organizacije "Astronauts4Hire" je pozitivno ocenio ukus, ali je ukazao na teškoće pri pijenju, jer u bestežinskim uslovima pivo ne može da se sipa.

Sem toga, mehurići Co2 u bestežinskom stanju se slabo odvajaju od tečnosti tako da piće nema uobičajen karakterističan ukus.

Holandski istražvač je ranije predložio specijalnu tehnologiju pivske ambalaže, kojom se ti nedostaci prevazilaze, ali australijanci nisu precizirali da li će taj izum primeniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: