Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesorka

Letos je penzionisana. U junu je imala poslednje predavanje u gimnaziji, zaključila je ocene, govorila o planovima za iduću školsku godinu i rastala se od svojih đaka

„Nema”, odgovorio je premijer Aleksandar Vučić u udarnom terminu, uz „Pinkove zvezde” najgledanije TV emisije, dok ovih dana četiri reprezentativna sindikata prosvete najavljuju nove proteste. Naspram toga, izvire priča koja ne mora da bude ključ, ni objašnjenje, ali može da ima posebno značenje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Stotine očiju je gledalo i u nju svakog dana. Ona nije estradna zvezda, ne peva kao Lepa Lukić, nije Suzana Mančić, ne voli publicitet. Približnih su godina i ona poput njih izgleda sjajno, ali ne učestvuje u rijalitijima. Ona je M. V. profesorka književnosti.

Letos je penzionisana. U junu je imala poslednje predavanje u gimnaziji, zaključila je ocene, govorila o planovima za iduću školsku godinu i rastala se od svojih đaka. Posle letnjeg raspusta, kada je zazvonilo školsko zvono, ona više nije bila za katedrom.

Po slovu starog zakona, ispunila je uslov dužine radnog staža, trideset pet godina i osam meseci. Dobila je rešenje za penziju u iznosu od četrdeset hiljada dinara mesečno. Mere štednje kojima je predviđeno smanjenje penzija odnosi se i na nju. Nije puno razočarana, ali nije ni srećna zbog smanjenja penzije koju je tek počela da dobija. Izračunala je da će to biti iznos koji svakog meseca daje za internet i kablovsku televiziju i druge manje troškove.

Dobila je otpremninu, tri bruto plate, nije dugo čekala na isplatu. U oktobru ovih dana povodom odlaska u penziju pozvala je kolege na večeru. Doneli su joj poklone, cveće. Razgovarali su o danima provedenim u školi, o ekskurzijama, počastili su se uz picu ili giros, kako ko, neki popili po čašu vina i... razišli se. Svi tvrde da to nije bila oproštajna večera. Pozvali su je da svrati u školu između časova, za vreme školskog odmora. Obećali su da će je za godišnjice mature obavezno pozivati kao i za dan škole.

Gimnazija je za profesorku uvek bila omiljeno mesto. I ona je, kao dete išla u istu tu školu u koju se vratila posle završenog fakulteta. Kao nastavnik, izvela je mnoge naraštaje. Iz godine u godinu, od prvog razreda učila je đake i, kao profesor književnosti i srpskog jezika, kroz njihove pismene radove bila upućena i u najskrivenije dečje tajne, poveravali su joj se više nego roditeljima. Pokušavala je da ih sačuva od zamki ulice i uputi na vrednosti Tolstoja i Šekspira.

Nisu je zaboravili, javljaju joj se iz inostranstva, a na ulici kad izađe u popodnevnu šetnju, s radošću je susreću i pozdravljaju.

Zbog odlaska u penziju, profesorka nije potištena. Živi svoj život ispunjena odanošću i posvećena ljubavi prema porodici. Pravi odličan ajvar i slatko od šljiva, mesi proju i gibanicu, vešto šije i plete, čemu se dive prijatelji i rodbina u Berlinu, Minsku i Sidneju.

Najbolja prijateljica joj je koleginica profesorka nemačkog jezika. Otišla je u penziju prošle godine i na njenom čeku je cifra od trideset šest hiljada dinara. I ona će morati da se pretrpi sa smanjenim primanjima, uz dodatak od privatnih časova i prevoda kao sudski veštak.

Komšinica profesorke književnosti sa jedanaestog sprata takođe je odranije penzionerka. Kafenišu zajedno skoro svako jutro. Ta komšinica nije profesorka, njena penzija je manja od dvadeset pet hiljada dinara. Nju najavljeno smanjenje, znači, ne kači. Svoju malu penziju ta komšinica iz solitera nadopunjuje sa osamdeset evra koje dobija iz inostranstva, iz Švedske, gde je svojevremeno nešto radila. Tu smanjenja nema. Sada će im penzije biti izjednačene.

Sa urođenom otmenošću, kao da ne oseća žaoku i nepravdu zbog najavljenog smanjenja pošteno zarađene penzije, ne obazire se na to što neki drugi imaju i duplo više. Ni plata uglednoj profesorki nije bila velika. Veliki su albumi puni fotografija i uspomena, dok bude čekala „pozitivne efekte mera”.

Muharem Durić

objavljeno: 15.10.2014.
Pogledaj vesti o: Pinkove zvezde,   Suzana Mančić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.