Izvor: Politika, 09.Sep.2010, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen konkurs za dodelu nacionalnih penzija

Koordinacioni odbor umetničkih udruženja danas će Ministarstvu kulture predložiti četiri člana buduće komisije, a to su Petar Volk, Dobrica Erić, Rajko Maksimović i Natalija Cerović

Poslednje prijave za dodelu ovogodišnjih priznanja umetnicima i stručnjacima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina (u široj javnosti ova priznanja se neformalno nazivaju penzijom) pristigle su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Ministarstvo kulture preksinoć u kasnim popodnevnim satima i još se razvrstavaju.

Tačan broj kandidata koji su se prijavili pojedinačno ili ih je umetničko udruženje predložilo još nije poznat. Nezvanično, javilo se više od 500 kandidata. Koordinacioni odbor umetničkih udruženja je sada na potezu i danas će na sastanku i zvanično uputiti Ministarstvu kulture predlog –listu od svoja četiri predstavnika koji će učestvovati u radu sedmočlane komisije za dodelu nacionalnih priznanja.

– Članovi buduće komisije za dodelu priznanja koje je predložio Koordinacioni odbor su Petar Volk, pozorišni i filmski kritičar i teoretičar, Dobrica Erić, pesnik, Rajko Maksimović, kompozitor, i Natalija Cerović, kustos. Nije tačna informacija koju su objavili neki mediji da će Miodrag Tabački, scenograf, biti član komisije, ali ja moram da ih demantujem i kažem da to nije tačno. Na našem spisku se nalazi samo četiri imena i ta lista će danas stići u Ministarstvo kulture, koje će potom imenovati svoja tri predstavnika.

Odmah potom sedmočlana komisija će početi sa radom, a definitivna odluka o tome ko će dobiti nacionalna priznanja biće doneta do kraja godine – rekla je za „Politiku” Ljiljana Đurić, predsednica Koordinacionog odbora.

Đurićeva, koja je i predsednica Udruženja dramskih umetnika Srbije, nije želela da navodi pojedinačno koga je njeno Udruženje imenovalo ili podržalo da se prijavi za dodelu nacionalnih priznanja, samo je kratko naglasila da su predložili ili podržali 25 dramskih umetnika iz čitave Srbije. Koliko je umetnika konkurisalo pojedinačno mimo umetničkih udruženja još nije poznato.

Budući da je konkurs prekjuče zatvoren, umetnička udruženja su za „Politiku” dala preliminarne podatke o tome ko se od umetnika prijavio na konkurs. Tako smo u ULUPUDS-u saznali da su predložili 55 kandidata, između ostalih, za nacionalno priznanje konkurisali su: arhitekte Relja Kostić, Svetislav Ličina, Spasoje Krunić, Predrag Cajgić, Aleksandar Blatnik, karikaturisti Predrag Koraksić i Jovan Prokopljević, likovni umetnici Džoja Ratković Gavela i Leposava Milošević Sibinović, Borislav Šajtinac, Zvonimir Zeković i Balša Rajčević , potom modni kreatori Gorica Popesku Pešić i Vanja Žižić, istoričari umetnosti Svetlana Isaković, Sreto Bošnjak, Zdravko Vučinić i Branko Vujović.

U Udruženju likovnih umetnika Srbije naveli su da se na njihovoj listi nalazi 46 zahteva koje su podržali, a među kandidatima nalaze se slikari Cile Marinković, Slavoljub Caja Radojčić, Milan Stanisavljević, Dobri Stojanović, i drugi.

U Udruženju filmskih umetnika Srbije podržali su oko 30 kandidata među kojima su i reditelji Srđan Karanović i Goran Paskaljević.

Udruženje baletskih umetnika Srbije je ove godine imalo desetak predloga za dodelu nacionalnog priznanja, ali o imenima kandidata Sonja Lapatanov, predsednica, nije želela da govori.

Udruženje muzičkih umetnika Srbije predložilo je ili podržalo oko 25 kandidata među kojima su Jovan Kolundžija i Dragutin Bogosavljević, violinisti, Dubravka Zubović, operska pevačica, potom Snežana Nikolajević i Nikola Rackov, pijanisti, Branka Cvejić-Mezei, flautistkinja i nekadašnja direktorka Beogradske filharmonije, poznata po tome što je insistirala na domaćem stvaralaštvu.

B. Lijeskić

objavljeno: 09/09/2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.