Vlada poslala drugo mišljenje: Hoće li nacionalne penzije ostati?

Izvor: Blic, 11.Feb.2016, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada poslala drugo mišljenje: Hoće li nacionalne penzije ostati?

Sednica Odbora za kulturu i informisanje, na kojoj treba da se razgovara o nacionalnim penzijama, odložena je za 11 časova pošto je predsednica tog odbora saopštila da je vlada u međuvremenu poslala drugo mišljenje.

Sednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o izmenama Zakona o kulturi u pojedinostima, koje su predviđale ukidanje priznanja za vrhunski doprinos kulturi, odnosno nacionalnih penzija, bila je zakazana za 9.30 časova, ali je predsednica odbora Vesna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Marjanović članove obavestila da je vlada dostavila drugo mišljenje i odložila sednicu.

Inače, Odbor na prethodnoj sednici pre nekoliko dana nije podržao predložene izmene zakona, koje su predviđale ukidanje nacionalnih penzija.

U međuvremenu je premijer Aleksandar Vučić, kako je javio RTS, zatražio od poslanika Skupštine Srbije da ne ukidaju priznanja za izuzetan doprinos u kulturi.

Predsednik vlade je, kako je naveo RTS, parlamentarcima poručio da "više vredi jedna Milena Dravić nego 30-40 grešaka koje su napravile prethodne vlade".

RTS navodi da su iza zatvorenih vrata u parlamentu juče o tome razgovarali i ministar Ivan Tasovac i poslanici vladajuće većine.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je tom prilikom da je priznanje za vrhunski doprinos u kulturi od samog uvođenja izazivalo kontraverze i da bi dalja primena donosila dodatnu konfuziju u polju kulture.

"Iskreno verujem i trudiću se da svim argumentima do kojih smo došli dugotrajnim radom i konsultacijama sa strukom i korišćenjem medjunarodne prakse, ubedim svih 250 poslanika da podrže izmene ovog zakona", rekao je Tasovac.

Danas o amandmanima

lanici republičkog parlamenta nastaviće danas sednicu pretresom amandmana na predložene izmene Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, koje će omogućiti tim osobama potpisivanje uz pomoć faksimila.

Na taj zakonski predlog podneto je šest amandmana, pa se očekuje da poslanici brzo predju na pretes oko 100 podnetih amandmana na predložene izmene zakona o kulturi i o obaveznom primerku publikacija.

Izmene Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom jeste veoma kratak, ali je to zakon koji može da menja položaj osoba sa invaliditetom u ovoj zemlji na bolje i konkretno utiče da kvalitet njihovog života bude bolji, poručio je u načelnoj raspravi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nacionalne penzije onima koji su zadužili zemlju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nacionalne penzije za vrhunski doprinos u kulturi treba da dobijaju samo oni koji su zadužili zemlju, što nije bio slučaj prethodnih godina kada su te penzije dobijali "neki koji to nisu zaslužili"...Vučić je novinarima u Sremskoj Mitrovici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.