Nacionalne penzije onima koji su zadužili zemlju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2016, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalne penzije onima koji su zadužili zemlju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nacionalne penzije za vrhunski doprinos u kulturi treba da dobijaju samo oni koji su zadužili zemlju, što nije bio slučaj prethodnih godina kada su te penzije dobijali "neki koji to nisu zaslužili".

Vučić je novinarima u Sremskoj Mitrovici rekao da nije tako lako definisati "te stvari" i da su nacionalne penzije dobijali neki koji to nisu zaslužili kroz različite političke zloupotrebe.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nacionalne penzije dobijali su i neki koji su ih zaslužili zaduživši zemlju.

"To treba da bude princip, a ne da političari kada su na vlasti donose odluku da neko treba da dobije penziju zato što njemu pomaže u kampanji", rekao je premijer.

Vučić je kazao da "penzije kao stečeno pravo ostaju" i da nacionalne penzije u kulturi treba da budu dodeljene samo kada za to bude postojala apsolutna saglasnost.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje usvojio je danas amandmane SNS na izmene Zakona o kulturi koji bi trebalo da spreče ranije najavljivano ukidanje nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos kulturi, koja su u javnosti poznatija kao "nacionalna penzija".

Poslanica SNS Dušica Spasić rekla je da se time stvaraju uslovi za nastavak dodeljivanja tih priznanja, rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

"SNS pokazuje brigu o kulturi i prema ljudima koji su nas edukovali, uticali na naše obrazovanje i uz koje smo odrasli i ne želimo da oni ni na koji način trpe greške prethodnika koje su pravljene. Ljudi koji rade u kulturi i koji stvaraju treba da budu i dalje motivisani da stvaraju", rekla je Spasić.

Poslanik SPS Srđan Dragojević, koji je na prethodnoj sednici glasao protiv predloženog zakona u načelu, izrazio je veliko zadovoljstvo što je usvojena promena kojom se obezbeđuje da će i dalje naši najznačajniji umetnici biti nagrađivani.

"Ova odluka ima ne toliko novčanu, koliko simboličku vrednost, gde se ističe važnost kulture i stvaralaštva i stvaraoca u našem društvu. Ovo je veliki pomak", rekao je Dragojević.

Podršku tom amandmanima dala je i predsednica Odbora Vesna Marjanović (DS), koja je rekla da želi da bude politički korektna, ali je naglasila da takav način usvajanja amandmana za cilj ima da se ne prihvate identični amandmani opozicije.

Odbor na prethodnoj sednici pre nekoliko dana nije podržao predložene izmene zakona, koje su predviđale ukidanje nacionalnih penzija.

U međuvremenu je Vučić zatražio od poslanika Skupštine Srbije da ne ukidaju priznanja za izuzetan doprinos u kulturi.

Predsednik vlade je, kako je naveo RTS, parlamentarcima poručio da "više vredi jedna Milena Dravić, nego 30-40 grešaka koje su napravile prethodne vlade".

648

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.