Od ponedeljka izjašnjavanje radnika

Izvor: B92, 31.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ponedeljka izjašnjavanje radnika

Kargujevac -- U kragujevačkoj Fabrici automobila Zastava u ponedeljak počinje izjašnjavanje radnika o socijalnom programu, koje će trajati do 20. novembra.

Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović kaže da bi radnici koji se izjasne za jednu od četiri opcije tog programa već početkom decembra trebalo da dobiju otpremnine.

"Radnicima se nude klasična otpremnina od 300 evra po godini staža, zatim isplata naknade onima kojima je ostalo pet godina do penzije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na nivou šest prosečnih zarada u Srbiji u iznosu od 3.250 evra, uz mesečnu naknadu od 60 odsto od prosečne zarade u republici, kao i isplata otpremnina radnicima kojima je ostalo dve ili manje godina do penzije, kao i opcija tržišta rada", kazao je Mihajlović.

On je dodao da će se radnici izjašnjavati i da li su za vansudsko poravnanje duga nastalog od 1997. do 2001. godine, za šta su ranije zaposleni u Fabrici automobili podneli tužbe.

On je naglasio "da sada predstoji 'borba' za radnike koji neće prihvatiti nijednu opciju socijalnog programa, a koji treba da pređu u novo preduzeće Fijat automobili Srbija".

U fabrici Zastava automobili zaposleno je oko 3.700 radnika, a kako se najavljuje, u novoj fabrici Fijat automobili Srbija biće zaposleno 2.433 radnika koji prethodno prođu testiranje italijanskih stručnjaka.

Predstavnici Vlade Srbija i Fijata su 29. septembra potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku automobila, a zajedničko privredno društvo Fijat automobili Srbija osnovano je 14. oktobra.

Kako je ranije najavljeno, trebalo bi da u januaru 2010. godine u Kragujevcu počne proizvodnja potpuno novog modela automobila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo izjašnjavanje o socijalnom programu

Izvor: RTS, 31.Okt.2008

U kragujevačkoj Fabrici automobila počelo je izjašnjavanje radnika o socijalnom programu koje će trajati do 20. novembra. Radnici koji se izjasne za jednu od četiri opcije tog programa, već početkom decembra trebalo bi da dobiju otpremnine. .Prema...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.