Radićemo više od svih

Izvor: S media, 10.Jun.2011, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radićemo više od svih

Najavljenim podizanjem starosne granice u Srbiji će se najteže dolaziti do penzije. Naša nacija među onima koje žive najkraće, a radni vek biće najduži.

Ukoliko bi se starosna granica za odlazak u penziju podigla, Srbi bi se upisali među najvrednije nacije. Primer da se žene penzionišu tek sa 65, a muškarci sa 67, kakva je ideja MMF, spada u izuzetke u evropskoj praksi.

U Centru za liberalno demokratske studije je tim povodom urađena i uporedna >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << analiza srpskog i evropskih penzijskih sistema.

Danas počinje isplata penzija

Jeger: Biće inflacija sve manja

Nama 800 miliona evra ne zadaje besane noći

- Malo je zemalja gde je starosna granica za odlazak u penziju toliko visoka - objašnjava Katarina Stanić iz CLDS. - S druge strane razmatranja o podizanju starosnih granica i produžavanju radnog veka mogu se uzeti u obzir samo u kontekstu dužine korišćenja penzija. U Srbiji se kratko živi, a samim tim i penzija se koristi kraće nego u ostalim zemljama.

Ako se izuzme Makedonija, žene u Srbiji najkraće žive u poređenju sa 27 EU zemalja, pa čak i sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

U Centru dodaju i da je generalni trend u razvijenim zemljama izjednačavanje starosne granice za žene i muškarce, ali smatraju da je u Srbiji još rano za ovakva razmišljanja.

I u penzionerskim organizacijama ocenjuju da se, u zavisnosti koliko godina prosečan penzioner živi na ”račun države”, ocenjuje i održivost penzijskog sistema.

- Ukoliko želimo da penzijski fond opstane, moraju se pooštriti uslovi za odlazak u peziju, ali se to ne sme činiti olako. Uštede se, međutim, mogu praviti i na drugim poljima, pa bi tako prvo trebalo revidirati uslove za ostvarivanje beneficiranog radnog staža - smatra Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.

(Novosti)
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.