(Ne)koristan rast plata i penzija

Izvor: B92, 02.Sep.2010, 04:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)koristan rast plata i penzija

Beograd -- Povećanje plata i penzija građani neće ni osetiti, jer će im najveći deo biti smanjen kroz povećanje inflacije, smatraju ekonomisti.

Olako posezanje države za kreditima i neracionalno trošenje budžetskog novca moraće da prestane, stav je ekonomista.

Taj cilj je ostvariv donošenjem i usvajanjem zakona o fiskalnoj odgovornosti na čemu je MMF insistirao bez mogućnosti kompromisa.

„Mi imamo iskustva sa nedisciplinovanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomskom politikom. Videćemo kako će izgledati ovaj zakon, da li će predviđati neke kazne, ali to je dobar korak za jedno svođenje računa i dovođenje reda kada su javne finansije u pitanju. Druga stvar koja je bitna je da se nastavlja aranžman sa MMF-om i to je signal da zemlja vodi kakvu takvu odgovornu politiku", kaže ekonomista Vladimir Vučković.

Nebojša Savić, dekan Fakulteta za ekonomiju finansije i administraciju, objašnjava da „ukoliko bude donet zakon o fiskalnoj odgovornosti mi možemo mirne duše da kažemo da smo ispunili one zadatke koje smo obećali da ćemo uraditi".

„Druga stvar koja proističe iz ovih dogovora sa fondom je pitanje dalje cele fiskalne pozicije zemlje. Fond insistira da ozbiljnijem poštovanju dogovora koji se tiču rashoda, i to je dobro i dobro je što nije došlo do ponovne ideje da se povećava PDV", dodaje on.

Za drugo važno pitanje, povećanje plata i penzija, nađeno je rešenje uz neke kompromise. Ekonomisti smatraju da je trošak za državu veliki, a da će građani zapravo osetiti veoma malo poboljšanje životnog standarda.

UPS: Neprimereno povećanje zarada

Unija poslodavaca Srbije odluku da se plate povećaju samo u javnom sektoru tumači kao ne brigu države o mali i srednjim preduzećima i napominju da se javna preduzeća zapravo finansiraju zahvaljujući njihovom radu.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković kaže da je neprimereno odmrzavanje plata u javnom sektoru od početka sledeće godine. On dodaje da se nedovoljno vodi računa o realnoj privredi u Srbiji.

"Poslodavci u realnom sektoru smatraju da nije u redu da se na ovaj način tretiraju plate u javnom sektoru, jer se nedovoljno vodi računa o realnoj privredi, koja se neosnovano opterećuje", rekao je Atanacković.

On je rekao da se javna preduzeća u krajnjoj liniji pune i održavaju zahvaljujući radu realne privrede. "Razmišlja se o tome na koji način se i za koliko mogu povećati primanja u javnom sektoru, a da se pri tom zapostavlja pitanje da li se u domaćoj privredi u tom iznosu mogu povećati plate", rekao je Atanacković.

Živković: Dogovoreno povećanje realno

Dogovorena dinamika povećanja plata i penzija između Vlade i MMF-a je realno, imajući u vidu ekonomsku situaciju u zemlji, kaže ekonomista Boško Živković.

Komentarišući postignuto usaglašavanje sa MMF-om zakona o fiskalnoj odgovornosti, Živković je naglasio da očekuje da će odredbe tog zakona pospešiti finansijsku disciplinu u zemlji. "Problem je delikatan, jer se odnosi na to kako sankcionisati Vladu koja eventualno ne poštuje taj zakon. Ključna ideja je jako dobra jer treba da smanji rizik prevelikog zaduživanja zemlje kroz nekontrolisano finansiranje tekućeg budžetskog deficita", rekao je Živković i ocenio da je dogovoreni zakon "najznačajniji rezultat razgovora sa MMF-om".

"U sadašnjim okolnostima je to najbolje što se moglo učiniti a da se ne ugroze neke ključne stavke iz sporazuma sa MMF-om. Mislim da je MMF pokazao visoko razumevanje za socijalni problem i da je zahvaljujući tom razumevanju postignut ovaj dogovor", rekao je Živković koji je i predsednik Saveta NBS.

On ekonomista smatra i da povećanje plata i penzija ne bi trebalo da izazove bilo koju značajnu makroekonomsku neravnotežu. On je napomenuo da je veoma važno pitanje i kakve su mogućnosti budžeta da se realizuju dogovoreni rashodi.

"Pretpostavljam da pomoć najsiromašnijima neće ni na koji način biti dovedena u pitanje, ali je neizvesno kako će se razvijati inflacioni pritisak do kraja ove godine. Od toga dominantno zavisi da li će budžet biti u mogućnosti da izvrši isplate o kojima je reč. Ja sam optimista i nadam se da će to biti moguće", rekao je Živković.

Kada je reč o prioritetima vlade u narednom periodu, Živković je naveo da bi Vlada Srbije morala aktivnije da podrži izvoznu privredu.

"Moje lično mišljenje je da se podrži i aktivira malo korigovani program podrške proizvodnji i realnom sektoru. Meni se čini da bi to bio prioritet najvšeg reda. Ukoliko bude prostora u budžetu, mislim da bi novi program subvencionisanja kredita izvoznom sektoru bio dobar potez", ocenio je Živković.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.