Najbrže rastuća sfera srpske ekonomije - zapošljavaju 100.000

Izvor: B92, 17.Sep.2018, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najbrže rastuća sfera srpske ekonomije - zapošljavaju 100.000"

Beograd -- Digitalizacija društva i privrede su, ako ne jedina, onda svakako najveća šansa da postanemo konkurentni, da imamo još brži i održiv rast, veće plate i penzije.

To je izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić i podvukla da je digitalizacija prioritet vlade na čijem je čelu. U tom smislu, navela je da je jedan od prioriteta digitalizacija javne uprave zarad bolje usluge građanima i privredi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Tako je navela da je ukinuta "birokratski nepodnošnjiva" procedura overe zdravstvene knjižice, povezane baze podataka državnih organa, u porodilištima pokrenut projekat e-beba, dok je u toku implementacija projekta "e-beba dva", koji bi do kraja godine trebalo da zaživi u svim porodilištima.

Podsetila je da se izdaju e-recepti, ali i uveden projekat e-sud, uz usvojena dva važna zakona - o elektronskom poslovanju i o elektronskoj upravi. "Do kraja godine završavamo aderesni registar, uspostavili smo državni 'data centar' za bezbedno skladištenje podataka", rekla je Brnabić.

Uz to, podsetila je da je programiranje uvedeno kao obavezan predmet u škole, uz pilot projekat "e-dnevnik" i pilot projekat digitalnih udžbenika i povećanje broja mesta za studenate na tehničkim tehničkim i broja informatičkih odeljenja u školama.

"Ohrabrujemo preduzetništvo, nauku, istraživanje i razvoj", podvukla je ona.

Posebno je istakla da od 1. oktobra počinje program poreskih podsticaja za preduzetništvo, ne samo u IT, već u svim oblastima, pa će za studentne koji završavaju fakultete ili učenici koji završavaju srednje stručne škole, u prvoj godini poslovanja ne plaćaju poreze i doprinose.

Sa Ministarstvom finansija planiramo poreske podsticaje za stvaranje autorskih dela, da bi se sve više stvari porizvodilo u Srbiji, što bi, nada se, trebalo da počne 1. januara 2019. godine.

Ponovila je će Srbija postatati 23. punopravna članica CERN-a.

Kada je reč o kreativnim industrijama, istakla je da je je to jedna od najbrže rastućih sfera naše ekonomije. "One rastu čak 37,4 odsto ove godine, zapošljavaju oko 100.000 ljudi u Srbiji, od čega je 67 odsto mladih", zaključila je premijerka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brnabić: Digitalizacija najveća šansa, za brži rast, veće platre i penzije

Izvor: Blic, 17.Sep.2018

Digitalizacija društva i privrede su, ako ne jedina, onda svakako najveća šansa da postanemo konkurentni, da imamo još brži i održiv rast, veće plate i penzije, istakla je premijerka Ana Brnabić prilikom današnje posete evropske komesarke za digitalnu ekonomiju i društvo Marije Gabrijel Kancelarije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.