"Najbrže rastuća sfera srpske ekonomije - zapošljavaju 100.000"

Digitalizacija društva i privrede su, ako ne jedina, onda svakako najveća šansa da postanemo konkurentni, da imamo još brži i održiv rast, veće plate i penzije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2018.

13:47

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

To je izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić i podvukla da je digitalizacija prioritet vlade na čijem je čelu. U tom smislu, navela je da je jedan od prioriteta digitalizacija javne uprave zarad bolje usluge građanima i privredi.

Tako je navela da je ukinuta "birokratski nepodnošnjiva" procedura overe zdravstvene knjižice, povezane baze podataka državnih organa, u porodilištima pokrenut projekat e-beba, dok je u toku implementacija projekta "e-beba dva", koji bi do kraja godine trebalo da zaživi u svim porodilištima.

Podsetila je da se izdaju e-recepti, ali i uveden projekat e-sud, uz usvojena dva važna zakona - o elektronskom poslovanju i o elektronskoj upravi. "Do kraja godine završavamo aderesni registar, uspostavili smo državni 'data centar' za bezbedno skladištenje podataka", rekla je Brnabić.

Uz to, podsetila je da je programiranje uvedeno kao obavezan predmet u škole, uz pilot projekat "e-dnevnik" i pilot projekat digitalnih udžbenika i povećanje broja mesta za studenate na tehničkim tehničkim i broja informatičkih odeljenja u školama.

"Ohrabrujemo preduzetništvo, nauku, istraživanje i razvoj", podvukla je ona.

Posebno je istakla da od 1. oktobra počinje program poreskih podsticaja za preduzetništvo, ne samo u IT, već u svim oblastima, pa će za studentne koji završavaju fakultete ili učenici koji završavaju srednje stručne škole, u prvoj godini poslovanja ne plaćaju poreze i doprinose.

Sa Ministarstvom finansija planiramo poreske podsticaje za stvaranje autorskih dela, da bi se sve više stvari porizvodilo u Srbiji, što bi, nada se, trebalo da počne 1. januara 2019. godine.

Ponovila je će Srbija postatati 23. punopravna članica CERN-a.

Kada je reč o kreativnim industrijama, istakla je da je je to jedna od najbrže rastućih sfera naše ekonomije. "One rastu čak 37,4 odsto ove godine, zapošljavaju oko 100.000 ljudi u Srbiji, od čega je 67 odsto mladih", zaključila je premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: