NOVI OŠTRIJI USLOVI Evo sa koliko godina će žene moći da idu u penziju 2018. i još jedna vest koja im se NEĆE DOPASTI

Izvor: Blic, 20.Nov.2017, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI OŠTRIJI USLOVI Evo sa koliko godina će žene moći da idu u penziju 2018. i još jedna vest koja im se NEĆE DOPASTI

Od 1. januara 2018. pooštravaju se uslovi za odlazak žena u penziju, ali i za odlazak u prevremenu starosnu penziju oba pola. U penziju žene će moći to da učine sa 62 godine i 15 godina staža, šest meseci više nego što je sada. Za muškarce ostaje nepromenjeno - 65 godina i 15 godina staža.

Uslov za odlazak u prevemenu starosnu penziju za pripadnice ženskog pola podiže se na 56 godina i četri meseca života >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i 38 godina staža osiguranja, dok za pripadnike muškog pola u 2018. će biti potrebno 57 godina i 40 godina staža.

- U slučaju prevremene starosne penzije, ona se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje pravna na starosnu penziju - kažu za "Blic" u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U 2032. godini izjednačavaju se uslovi za žene i muškarce

Godine života kao uslov za osiguranike žene će se uvećavati do 2032. godine kada će kriterijumi za žene i muškarce biti izjednačeni - 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Uslovi za prevremenu starosnu penziju, kako ističu u Fondu PIO se podižu do 2024. godine, kada će takođe biti izjednačeni za žene i muškarce - 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

TABELA 1.

USLOVI ZA ODLAZAK U STAROSNU PENZIJU ZA MUŠKARCE I ŽENE

TABELA 2.

USLOVI ZA ODLAZAK U PREVREMENU STAROSNU PENZIJU ZA MUŠKARCE I ŽENE

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.