MMF nas pustio da se još zadužimo

Izvor: TvojPortal.com, 31.Avg.2011, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF nas pustio da se još zadužimo

Dnevnik.rs Vlada Srbije postigla je dogovor o novom aranžmanu s MMF-om „iz predostrožnosti„ koji će trajati 18 meseci i omogućiti Srbiji pristup milijardi evra – izjavio je juče državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.


– Postignut je i dogovor o rebalansu budžeta za 2011. godinu i okvirima za budžet u 2012. godini, s tim što će deficit budžeta u 2011. iznositi 4,5 odsto BDP-a, a u 2012. godini četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << odsto. Taj dogovor podrazumeva realizaciju povećanja zarada i penzija u oktobru i povećanje socijalnih davanja za oko 3,8 milijarde dinara.
On je naveo da će ukupni predviđeni prihodi u rebalansu budžeta za 2011. biti 22 milijarde dinara manji od planiranih. Najveće povećanje rashoda biće usled predviđenog rasta zarada i penzija, u vrednosti 13,4 milijardi dinara, kao i za socijalna davanja, od 3,8 milijarde dinara.
Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Albert Jeger izjavio je juče da je Fond korigovao rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2011. godini s tri na dva posto i sa četiri na tri procenta u 2012, ali nije isključio mogućnost da ekonomska ekspanzija bude veća od tih predviđanja ukoliko dođe do pozitivnih kretanja u srpskoj privredi.
Jeger je najavio da je uslov za davanje pozitivne ocene o aranažmanu „iz predostrožnosti„, što treba da usledi krajem septembra u Vašingtonu na sednici Borda direktora MMF-a, da Srbija do tog roka dostavi Skupštini predloge zakona o rebalansu budžeta za 2011. i o restituciji. Posle završetka dvonedeljnih razgovora u Beogradu, Jeger je na konferenciji za novinare rekao da je jedan od razloga zbog čega su smanjeni prihodi budžeta u ovoj godini to što je opala naplata poreza na dodatu vrednost, a istovremeno je porastao deficit platnog bilansa.
– Među razlozima zbog čega je dogovoreno povećanje deficita je i taj što je u junu ove godine usvojen Zakon o fiskalnoj decentralizaciji – rekao je Jeger, i napomenuo da je taj zakon usvojen bez bilo kakvog plana kako će ti rashodi biti finasirani.
On je kazao da ta mera u vidu zakona nije fiskalno odgovorna, i podsetio na to da je MMF na to upozoravao, kao i Fiskalni savet. Jeger je naglasio da se moraju nastaviti reforme javnog sektora, kao i u zdravstvu i prosveti, i ocenio da će reforma tržišta rada teško moći da se sprovede za vreme mandata ove vlade.
Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je s MMF-om dogovoreno da budžetski deficit za ovu godinu bude blago povećan kao posledica očekivanog usporavanja privrednog rasta u ovoj godini i očekivanog usporavanja prihoda budžeta. Cvetković je novinarima u Kruševcu rekao da je izuzetno zadovoljan pregovorima s MMF-om.
Ekonomista Vladimir Gligorov ocenio da je odluka Međunarodnog monetarnog fonda da Srbiji odobri veći budžetski deficit i smanji procenu rasta posledica usporenja privrednog rasta i deflatornih kretanja.
Pošto je reč pre svega o posledicama manjih javnih prihoda, nije u pitanju povećanje javnih rashoda, osim ako, što je verovatno, ne bude odstupanja od dogovora – rekao je on.
Ceh stiže građanima na naplatu
– Povećanje budžetskog deficita na 4,5 odsto BDP-a nije korisno za građane – ocenio je saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović.
On je kazao da svaki deficit mora biti plaćen, a manjak u državnoj kasi plaćaju svi građani Srbije.
Sklapanje aranžmana s MMF-om je u svakom slučaju dobro i omogućiće da se obaveze Srbije povoljnije finasiraju – kazao je on.

MMFpregovori

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.