Ljajić o povećanju penzija: Realno 10 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić o povećanju penzija: Realno 10 odsto

BEOGRAD - Ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić ocenio je sinoć da bi povećanje penzija od 10 odsto u ovom trenutku bilo realno, ali da treba tražiti rešenje za povećanje koje bi pratilo redovno usklađivanje penzija koje predstoji 1. oktobra.

Ministar Ljajić je rekao da konačnu reč o zahtevu za povećanje penzija mora da da Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << finansija kako ne bi bila ugrožena makroekonomska stabilnost zemlje.

Ministarstvo finansija ima zadnju reč

On je u intervjuu Televiziji B92 rekao da bi povećanje penzija od 10 odsto u ovom trenutku bilo realno.

Ljajić je naveo da u predstojećim konsultacijama među ministarstvima treba pronaći rešenje za traženo povećanje penzija od 10 odsto, ali da treba uzeti u obzir i redovno usklađivanje penzija od 6,7 odsto najavljeno od 1. oktobra, zbog čega se postavlja pitanje da li budžet ta povećanja od ukupno 16,7 odsto može da izdrži.

On je naveo da treba sačekati konačnu reč Ministarstva finansija koje za sada smatra da bi linerano povećanje penzija ugrozilo makroekonomsku stabilnost zemlje.

PUPS i predizborna obećanja

Ljajić je ocenio da treba naći rešenje za povećanje penzija kojim bi se izašlo u susret zahtevima PUPS-a, čiji je lider potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić, u skladu sa predizbornim obećanjima, a da istovremeno makroekonmska stabilnost zemlje ne bude dovedena u pitanje. "Ako ne nađemo razuman balanas u potrošnji i ne pomognemo najugroženijima, postoji opasnost da penzije uruše ceo sistem", upozorio je Ljajić, dodajući da će socijalna politika pre svega zavisiti od snage domaće ekonomije.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić najavio je danas da bi vlada u četvrtak trebalo da usvoji uredbu o vanrednom povećanju penzija, kojom bi septembrarske penzije za 1,6 miliona penzionera bile povećane za 10 odsto.

Ukoliko uredba o vanrednom povećanju penzija bude usvojena, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje spreman je da tu uredbu Vlade Srbije sprovede u predviđenom roku, rečeno je danas Tanjugu u PIO.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.