Ljajić: Neizvesno povećanje penzija

Izvor: B92, 20.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Neizvesno povećanje penzija

Beograd -- Moskovska banka počeće da radi u Srbiji u oktobru, a u prvih godinu dana će razvijati poslovanje sa privredom.

Moskovska banka zaposlila je 40, a do kraja godine planira da broj zaposlenih poveća na 70

Predstavnici banke kazali su danas da je kapital banke 15 miliona evra i da će prvenstveno poslovati sa privredom, dok će postepeno razvijati poslovanje i sa stanovništvom.

Iako se njihov ulazak na bankarsko tržište Srbije u javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povezuje sa najavom dolaska velikih ruskih energetskih firmi, predstavnici Moskovske banke su rekli da su njima podjednako važni i klijenti iz Rusije, kao i iz Srbije i da neće praviti razliku po tome odakle firme dolaze.

Na pitanje novinara da li je ulazak Moskovske banke na srpsko tržište povezan sa namerama "Gasproma" da ovde realizuje investicije u vezi sa energetskim aranžmanom, predsednik Izvršnog odbora Moskovske banke u Beogradu Vladimir Zečar nije precizno odgovorio, naglasivši da se planira saradnja ne samo sa ruskim već i domaćim kompanijama.

Zečar je rekao da je najveća prednost Moskovske banke to što ima svež kapital, za razliku od banaka iz zapadne Evrope koje posloju u Srbiji i od kojih neke već imaju problema sa likvidnošću.

Zbog toga će jedna od aktivnosti Moskovske banke biti i da pozajmljuje novac bankama koje već posluju u Srbiji, o čemu se već pregovara, kazao je član Upravnog odbora te ruske banke u Srbiji Milutin Nikolić.

Treća banka u Rusiji

Moskovska banka je jedna od tri najjače banke u Rusiji, a njen najveći akcionar je grad Moskva sa 44 odsto kapitala. U prvih šest meseci ove godine banka je ostvarila dobit od 183 miliona dolara, a kapital iznosi 2,7 milijardi dolara. Moskovska banka posluje u Ukrajini, Belorusiji, Litvaniji, Estoniji i Nemačkoj. Ima 373 ekspoziture i 9,500 zaposlenih.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se već osećaju efekti kreditne krize, koja već godinu dana traje u SAD i Zapadnoj Evropi, a to se najbolje vidi po tome što su kamate na depozite u evrima porasle, kao i kamate na bankarske pozajmice.

„Rusija nije dotaknuta tom krizom na zapadu i zbog toga je prednost Moskovske banke svežina kapitala sa kojim dolazi u Srbiju", istakao je Nikolić.

Što se tiče poslovanja sa stanovništvom, Moskovska banka će do kraja godine u Srbiji otvoriti dva regionalna predstavništva - u Nišu i Novom Sadu, a od sledeće godine će početi da otvara poslovnice, naveo je Nikolić, ali i dodao da postoji mogućnost da Moskovska kupi neku od banaka u državnom vlašništvu ili mrežu filijala neke banke.

Moskovska banka je u novembru 2007. godine počela proceduru osnivanja banke u Srbiji. Odobrenje za rad od Narodne banke Srbije (NBS) dobila je u junu ove godine. Pre toga je nameravala da kupi Agrobanku, ali je posle dobijanja odobrenja NBS odustala zbog visoke cene, za koju se pretpostavlja da je posledica špekulativne trgovine na berzi.
Pogledaj vesti o: Penzija,   Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada sutra neće odlučivati o povećanju penzija

Izvor: Kurir, 20.Avg.2008

BEOGRAD, 20. avgusta 2008. (Beta) - Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici najverovatnije neće odlučivati o vanrednom povećanju penzija, rečeno je danas Beti u Vladi. Nadležna ministarstva, kako navode u Vladi, još razmatraju predlog uredbe kojom je predloženo da se penzije uvećaju za 10 odsto....

Nastavak na Kurir...

Ljajić o povećanju penzija: Realno 10 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2008, 06:37

BEOGRAD - Ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić ocenio je sinoć da bi povećanje penzija od 10 odsto u ovom trenutku bilo realno, ali da treba tražiti rešenje za povećanje koje bi pratilo redovno usklađivanje penzija koje predstoji 1. oktobra...Ministar Ljajić je rekao da konačnu reč...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ljajić: Realno povećanje penzija 10 odsto

Izvor: EMportal, 21.Avg.2008

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio da je realno povećanje penzija od 10 odsto, ali da mora biti rešeno pitanje redovnog usklađivanja penzija.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.